Кирил Петков обяви: Ето кога пада зеленият сертификат

https://mreja.bg/novini/kiril-petkov-obyavi-eto-koga-pada-zeleniyat-sertifikat/109149 Mreja.bg
Кирил Петков обяви: Ето кога пада зеленият сертификат


Премиерът Кирил Петков, министърът на здравеопазването Асена Сербезова и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев дадоха повече информация за развитието на пандемията, затягането на мерките и състоянието на здравната система. Пресконференцията се проведе в Министерския съвет.Началото на брифинга беше обявено за 18 часа, но до 18:30 часа обявените участници все още не бяха заели своите места.


Причината била спешна среща в кабинета на премиера между него, здравният министър проф. Асена Сербезова и доц. Ангел Кунчев.

"Днес искам да обявим продължаването на управлението на ковид кризата. В този модел вече имаме оптимизирани области, които работят заедно в 5 региона. Тези, които имат ниски нива на ковид легла ще могат да се прехвърлят към другите области. Добрата новина е, че сега варианта на ковид не води до голяма заетост на леглата

По-отрицателната новина е, че регион 1, включващ София след 5 дни ще навлезе в етап 3, както и регион 5 с област Ямбол. В този етап номер 3 се влиза в леки мерки. В сайта ще може да се види всеки ден какво се случва. Сега даваме 5 дни предизвестие преди да влязат мерките.


Хубаво е, че всеки българин ще може да види под картата какви са ограничителните и насърчителни мерки. Другата голяма новина е, че отваряме дискусията и имаме предложения да премахнем зеления сертификат, когато се постигне ваксинация от 60% с първите 2 дози, и когато всички интензивни легла паднат под 5 %", това обяви Кирил Петков.


"На coronavirus.bg вече всичко ще е видимо. По отношение това, което спомена премиера, в държавите членки на ЕС знаете, че има много по-високи нива на ваксинация. Това искаме да постигнем и ние. Има връзка между ваксинацията и интензивните легла. Знаете в 90% от случаите тези легла се заемат от неваксинираните", това коментира от своя страна проф. Сербезова.


"Ако ковид се промени и стане една нормална респираторна инфекция няма да има нужда от никакви мерки, но с ваксинацията ще успеем да си върнем нормалния и свободен живот", каза пък доц. Ангел Кунчев.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.