Караянчева: Българите в Кипър и кипърските студенти в България са мост между двете страни

https://mreja.bg/novini/karayancheva-balgarite-v-kipar-i-kiparskite-studenti-v-balgariya-sa-most-mezhdu-dvete-strani/86648 Mreja.bg
Караянчева: Българите в Кипър и кипърските студенти в България са мост между двете страни


Председателите на парламентите на България и Кипър обсъдиха сътрудничеството между двете страни в редица области и най-вече в туризма.

Председателят на Камарата на представителите на Кипър Димитрис Силурис е на официално посещение в България начело на парламентарна делегация. Визитата е по покана на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, предаде БТА.

С г-н Силурис коментирахме добрите политически и парламентарни отношения, които имаме през годините, каза председателят на НС Цвета Караянчева в съвместно изявление след срещата. Тя отбеляза, че Република Кипър е била сред първите държави ратифицирали договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Караянчева посочи, че българската общност в Кипър и кипърските студенти в България са мост между двете страни.

Говорихме за активното парламентарно сътрудничество и за това, че можем още повече да го задълбочим, посочи тя. Цвета Караянчева отбеляза, че сред представителите в двата парламента има добри професионалисти и могат да си бъдат полезни за обмен на различни политики.

Говорихме и за сътрудничеството в областта на културата, образованието и най-вече на туризма, за това, че България и Кипър можем да предлагаме съвместен туристически продукт, коментира председателят на Народното събрание.

Председателят на Камарата на представителите на Република Кипър Димитрис Силурис отбеляза традиционно отличните отношения между Кипър и България и отбеляза, че дълг на политиците на двете страни е да ги приложат на практика в полза на двата народа.

Ние изпитваме голяма благодарност към България за времето след турската инвазия, когато България даде работа и хляб на хиляди кипърски граждани, изгубили домовете си, посочи той. Това, което Кипър днес предоставя като възможност за трудова заетост на български граждани, е най-малката отплата, която бихме могли да дадем, добави Силурис.

След разговора председателят на българския парламент показа пленарната зала на своя кипърски гост. По-късно днес кипърските парламентаристи ще разговарят с Групата за приятелство България - Кипър в Народното събрание. Предвидена е и среща с президента на Република България Румен Радев.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.