"Карар": Запазва ли Анкара плановете си за военна операция в Сирия въпреки САЩ

https://mreja.bg/novini/karar-zapazva-li-ankara-planovete-si-za-voenna-operaciya-v-siriya-vapreki-sasht/88132 Mreja.bg
"Карар": Запазва ли Анкара плановете си за военна операция в Сирия въпреки САЩ


Запазва ли Турция плановете си за операция в съседна Сирия, след като Анкара и Вашингтон декларираха, че са постигнали съгласие за "мирен коридор" в северната част на арабската страна по границата с Турция? Този въпрос поставя днес турският в. "Карар", според който някои изказвания от Анкара след обявеното миналата седмица споразумение със САЩ за съвместно създаване на зона за сигурност в Северна Сирия, отново насочват вниманието към възможна военна офанзива, предава БТА.

Първото от тях е на президента Реджеп Тайип Ердоган, който заяви, че през август Турция очаква да прибави "още една нова халка към победите в нашата история". Това бе изтълкувано като сигнал за нова военна операция, пише "Карар". Външният министър Мевлют Чавушоглу също даде да се разбере, че Анкара няма да позволи да бъде разигравана от САЩ "както в Манбидж", визирайки договорената с Вашингтон пътна карта за действия в сирийския град, която вече повече от година остава само на хартия. "Ще прочистим района на изток от р. Ефрат от СЗН", заяви още Чавушоглу, имайки предвид сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), смятани от Анкара за терористична организация.

Подозренията на Турция относно споразумението със САЩ открои и министърът на отбраната Хулуси Акар, пише още вестникът. "Поставили сме срокове, конкретни цели. Искаме да действаме заедно със съюзниците си, но ако не се получи, ще предприемем сами действия, нещо като план Б и В", каза той.

"План Б е готов", пише в заглавие по този повод днес и в. "Милят". Според вестника изказването на Акар е имало характера на предупреждение към САЩ във връзка със зоната за сигурност.

Вестник "Гюнеш" пък отбелязва, че Турските въоръжени сили са завършили прехвърлянето на военнослужещи и техника по границата със Сирия и само чакат заповед за извършване на военна операция.

Междувременно в окръг Шанлъурфа, на границата със Сирия, пристигна американска военна делегация във връзка с договореното създаване в Турция на съвместен оперативен център, който да отговаря за планираната зона за сигурност в Северна Сирия, пише "Йеничаг". Очакванията са, че центърът ще заработи съвсем скоро. Шестчленната делегация от САЩ е извършила оглед по границата заедно с турски военни, посочва още изданието.

Турция настоява за буферна зона по границата си със Сирия, дълбока 35-40 км, където да бъдат настанени бежанци и която да бъде прочистена от бойци на СЗН - организация, смятана от Анкара за разклонение на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК), напомня "Йеничаг".

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.