Каракачанов: Предприемаме крути мерки по границата

https://mreja.bg/novini/karakachanov-predpriemame-kruti-merki-po-granicata/105111 Mreja.bg
Каракачанов: Предприемаме крути мерки по границата


Армията има готовност да пусне 24-часово наблюдение с дронове на границите ни с Гърция и с Турция


Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов проговори за крутите мерки, които страната ни предприема по границата.


 


„Армията има готовност да пусне 24-часово наблюдение с дронове на границите ни с Гърция и с Турция заради струпването на мигранти около Одрин. Дроновете са последно поколение и разпознават лица от 5 километра и имат видимост 20 километра, като техниката е в готовност още от петък”, заяви вицепремиерът, цитиран от "Труд".


 


Хеликоптерът за облитане на граничните части също е в постоянна готовност и при необходимост може да излети в рамките на 30 минути.


„Проблемът е, ако нелегалните мигранти успеят да пробият на гръцка територия, тъй по действието на гръцките власти се вижда, че те са решени да не ги допускат на своя територия и тогава единственият им ход е към българо-гръцката граница”, коментира още Каракачанов.


 


„По българо-турската граница няма движение и няма преминал нито един нелегален имигрант”, каза още той. По думите му в един участък обаче близо до Свиленград – при турско-гръцката граница, има напрежение, което ескалира. Около Одрин днес имаше събрани около 5000 нелегални имигранти.


 


„Органите на реда са в готовност и ще реагираме, ако подобни групи мигранти се пренасочат към нас”, категоричен бе Каракачанов.


Заради ситуацията с бежанската вълна от Турция военният ни министър може да отложи участието си в Съвета на министрите в Загреб, който се провежда по линия на европредседателството на Хърватска.


 


Буквално в рамките на 4 часа можем да изпратим 400 военни на границата ни с Гърция, които са в абсолютна готовност от поделенията в Хасково, Ямбол и специални сили от Пловдив, както и от пограничните райони състав на военна полиция.


 


Още 1000 военни се мобилизират при необходимост за половин ден. „Те са подготвени и чакат само заповед, а аз чакам искане от страна на МВР, налични са и 140 единици техника”, уточни Каракачанов.

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.