Какво трябва да знаят гражданите с неплатен отпуск по време на локдауна?

https://mreja.bg/novini/kakvo-tryabva-da-znayat-grazhdanite-s-neplaten-otpusk-po-vreme-na-lokdauna/107326 Mreja.bg
Какво трябва да знаят гражданите с неплатен отпуск по време на локдауна?


Ето какво трябва да знаят гражданите с неплатен отпуск по време на локдауна
Деница Сачева направи важно съобщение за неплатения отпуск. Тя  заяви, че 75% от осигурителния доход ще бъде платен за периода,  в който действат новите мерки. Тя поясни, че хората в неплатен отпуск в следващите 10 дни, ще са със запазени осигуровки.


Социалният министър добави още, че мярката "Запази ме" ще има нужда от допълнителни 7 млн. лв., които ще са за периода на новото затваряне.


Според промяна в закона, до 90 дни неплатен отпуск поради заповед на държавен орган, вече ще бъдат считани за осигурителен стаж. И в случая засегнатите няма да имат проблем при пенсиониране, добави още социалният министър.


Сачева припомни, че продължава действието на мерките 60/40 и 80/20, които могат да бъдат използвани от работодателите при частично затваряне.


Тя допълни, че програмата "Родители в заетост" също продължава да действа и кандидатстването за нея ще се осъществява в Агенцията по заетостта, допълни още Сачева.


Мярката предвижда наемането на детегледачки - безработни роднини или хора, които имат съответните качества и са избрани от родителите. Възнаграждението, което те ще получават, е в рамките на една минимална заплата и осигуровките към нея.


Не се предвиждат допълнителни социални мерки. Но от наличните в момента могат да се възползват дори хипермаркетите, които досега не са били затваряни.


До 15 април ще бъдат изплатени компенсациите, при положение, че се кандидатства за тях в началото на месеца, пише Pariteni.bg.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.