Какво ще се случи с пенсиите от месец юни?

https://mreja.bg/novini/kakvo-shte-se-sluchi-s-pensiite-ot-mesec-yuni/109176 Mreja.bg
Какво ще се случи с пенсиите от месец юни?


Ето какво ще се случи с пенсиите в средата на тази година


Предстоят още промени с пенсиите през тази година.
Зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров съобщи ефира на в предаването „Лице в лице“ по bTV важни новини за пенсиите.


Той каза, че средното увеличение на пенсиите е 12.9%, а с новия бюджет ще бъдат изплатени преизчисленията на пенсиите от 25 декември миналата година.


Той добави, че в сравнение с миналата година увеличението на пенсиите ще е от 8.8% до 22.3% . Лазаров заяви, че различията в увеличението са напълно нормални, тъй като всеки пенсионер е работил различен период от време.


Лазаров поясни, че това преизчисление е пряко свързано с приноса на всеки пенсионер към системата. Той добави, че до края на юни ще бъде изплащана и ковид добавката от 60 лв.


В началото на юли пенсиите ще бъда преизчислени по швейцарско правило. В случая минималният процент за повишение на пенсиите ще е 6.1%.


Лазаров добави, че започва задълбочен анализ за приноса към системата и размера на пенсията.
Относно нивата на безработица у нас тя се задържа на нива под 4.9% и по този начин се доближава до естествените благоприятни икономически нива, споделя заместник-министърът, цитиран от БЛИЦ.0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.