Какво ще се случи с цените след приемането на еврото?

https://mreja.bg/novini/kakvo-shte-se-sluchi-s-cenite-sled-priemaneto-na-evroto/105927 Mreja.bg
Какво ще се случи с цените след приемането на еврото?


Ще се повишат ли цените след приемането на еврото?

Отговорът на този въпрос вълнува българската общественост, особено след като стана ясно, че страната ни вече е в чакалнята на еврозоната. Всеобщите страхове са свързани със скок в цените. Но ето какво казват експертите в областта.


Според финансиста Емил Хърсев, обществото няма да усети никакви промени с влизането на България в чакалнята на еврозоната.


От думите му стана ясно, че обществените страхове от повишаване на цените след приемане на еврото, са неоснователни.


Експертът заяви, че е имало такива скокове в страни, които са се присъединили към Еврозоната необмислено бързо.


Хърсев поясни, че в началото, при първите държави в еврозоната не е имало преходен период. Това е причината за увеличение на цените, но този период е бил за много кратко време.


"Буквално след месец те слязоха на предишното ниво. Няма основание да мислим, че у нас ще се повтори това, което се е случвало преди 20 години", заяви категорично финансистът, цитиран от Фокус, пише БЛИЦ.


Емил Хърсев поясни, че опцията за отстъпление от чакалнята на еврозоната е само при желание от страна на България да оттегли кандидатурата си. Той уточни, че подобна стъпка ще важи за всички европейски структури. Хърсев е убеден, че това би било огромна грешка за страната ни и не трябва да се случва.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.