Какво се случва у нас след експлозията в Румъния?

https://mreja.bg/novini/kakvo-se-sluchva-u-nas-sled-eksploziyata-v-rumaniya/107971 Mreja.bg
Какво се случва у нас след експлозията в Румъния?


Какво се случва у нас след експлозията в Румъния?


РИОСВ Варна предприе незабавни действия след експлозията в най-голямата румънска рафинерия. 


Инцидентът се е случил на 25 км северно от град Констанца в Румъния. РИОСВ-Варна ще установи дали има риск от евентуално трансгранично замърсяване на атмосферния въздух.


Мобилна автоматична станция (МАС) за контрол на качеството на атмосферния въздух ще бъде позиционирана в с. Дуранкулак, общ. Шабла. Това съобщиха от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).


От Националния институт по метеорология и хидрология - БАН във филиал Варна съобщават, че към момента посоката на вятъра е запад-северозапад и преносът на въздушни маси е ориентиран към Черно море.


При запазване посоката и скоростта на вятъра не се очаква замърсяването на атмосферния въздух да достигне границите на България.



Според Басейнова дирекция „Черноморски район“ няма данни за замърсяване на морските води в района на експлозията и граничната зона с Румъния.


Заедно с РИОСВ-Варна те организират мониторинга и докладването при констатиране на замърсяване от рафинерията – ще се вземат и анализират проби от морската вода, въздуха и брега.


Ще бъде направен анализ на потенциалната възможност за разлив в Черно море след аварията. Задачата е възложена на „Центърът за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона“ във ВВМУ.


МОСВ чрез РИОСВ - Варна и Басейнова дирекция „Черноморски район” е в готовност за изпълнение на задълженията си по Национален авариен план за борба с нефтени разливи в Черно море, пише БЛИЦ.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.