Какъв килим да изберем за дневната

https://mreja.bg/novini/kakav-kilim-da-izberem-za-dnevnata/55798 Mreja.bg
Какъв килим да изберем за дневната

Дневната често служи като център на дома, където членовете на семейството се събират, за да разговарят, играят или да се отпуснат. Всички тези игри и релаксация правят изборът на подова настилка по-важен, отколкото в кухнята ‒ в крайна сметка бебетата не се движат често по кухненския под или не падат, когато се учат да ходят, нито пък тийнейджърите се разхождат по пода на трапезарията, докато гледат филм. 


Ето защо е много важно подът в дневната да е мек, удобен и уютен. Освен това обаче издръжливостта, лесното почистване, конструкцията и дори цветът могат да окажат голямо влияние върху избора на най-подходящия килим за вашата дневна. Изберете по-тъмни нюанси, които няма да се замърсяват и ще са практичния избор при ежедневна употреба.

Как да направите подходящ избор на размер


Килимът не трябва да е твърде малък, защото в противен случай ще се изгуби в стаята. Не бива и да е толкова голям, че да загрозява пространството в стаята. В идеалния случай трябва да изберете такъв с размери, които определят зоната, в която ще се използва.


 


  • ако се използва в зоната за сядане, трябва да можете да поставите мебелите си на границите на килима по такъв начин, че поне двата предни крака да са под него;

  • ако имате два или повече къта за сядане в дневната, можете да използвате няколко килима, за да разделите и обособите пространството;

  • ако се използва за под масата за хранене, той трябва да е достатъчно голям, за да покрие пространството, когато столовете са разгънати. Периметър от 2 метра около основата на масата трябва да е достатъчен.


килими за дневна

От какъв материал може да бъде


Видът на влакната, които избирате за вашата настилка в дневната, ще повлияе не само на външния му вид, но и на неговата издръжливост. Ето няколко примера:


  • Полиестер ‒ той е устойчив на петна и се усеща мек при стъпване. Той се почиства по-трудно, рони се и не издържа толкова дълго. Настилките от такъв материал не са толкова качествени.

  • Найлон ‒ най-устойчивият вид влакна е найлонът. Той обаче трябва редовно да се третира със спрей, устойчив на петна;

  • Полипропилен ‒ устойчив на зацапване, мухъл и избледняване. Не е скъп, но не е толкова издръжлив като найлона. Независимо от това, той все още е доста добър вариант за всекидневни;

  • Вълна ‒ Вълната, естествен, луксозен и дълготраен материал, е най-мекото влакно, което можете да намерите. Някои производители комбинират вълна със синтетични влакна, за да създадат продукт с предимствата и на двете. Особено разпространени са смесите от вълна и акрил.

  • Вискоза – фина, лъскава, напомняща на коприна.


Килимите се различават по височината на влакната, както и по гъстотата на косъма. На пазара може да намерите от мокетени до пухкави.

Как да изберем цвета и дизайна


Цветът често е най-трудното решение за клиентите. Може да е трудно да си представите цвета в голямо пространство, съдейки по малка мостра. Ако не сте сигурни какъв цвят килим да изберете за дневната, не се притеснявайте! Вземете под внимание предметите, които вече са в помещението, начина, по който го използвате, и количеството светлина, което го осветява, за да ви помогнат да изберете най-добрия нюанс. Заложете на тъмни нюанси, за да изглежда стаята топла и уютна, или изберете светли цветове, за да изглежда по-голяма. В крайна сметка вземете решение въз основа на личните си предпочитания, за да сте сигурни, че ще се сдобиете с аксесоар, който ви харесва, съветват от онлайн магазин Домко.


Изборът на най-подходящ дизайн на килим за вашето пространство е трудна задача. Може би искате кръгъл, но пространството ви може да е от тези, в които кръглите не изглеждат добре. Определянето на формата на килима за вашата дневна е сериозна работа! Изборът на неправилна форма и размер за пространството може да го накара да изглежда неудобно или да предизвика непрактични дразнители. Установихме, че много хора, които искат съвет, се притесняват от две основни неща: формата и размера. Няма установени правила за избора на най-добрата форма и размер за вашето пространство. Използвайте творческата си свобода, когато избирате. 

Практичност при почистване


Тъй като дневната се използва най-често от семейството, разливите и петната са неизбежни. Приоритет е да имате килим, който се почиства лесно. Това ще направи всекидневието ви спокойно, а не изпълнено с тревога за поддържането му чист. Изборът на найлонен е добър заради издръжливостта и лесното почистване. Той е добър вариант за домове с домашни любимци и деца.

Кога е дошло времето за подмяна


Средната продължителност на живота на килима е пет години, но може да продължи и по-дълго в зависимост от качеството и начина на използване. Ако се намира в постоянно използващо се помещение, каквато е дневната, той може да издържи по-малко време. Когато на вид започне да изглежда износен, вероятно е време да помислите за неговата подмяна. При всички случаи е добре да заложите на модели с високо качество, които ще оправдаят цената си, защото няма да се изхабят така лесно с времето. 


 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.