Как ще компенсират пенсионерите, които получиха по-малко пари?

https://mreja.bg/novini/kak-shte-kompensirat-pensionerite-koito-poluchiha-po-malko-pari/109089 Mreja.bg
Как ще компенсират пенсионерите, които получиха по-малко пари?


Предстои да бъде извършена проверка на механизма, по който НОИ изчислява пенсиите


След броени дни ще се изясни механизмът, по който ще бъдат компенсирани пенсионерите, които получиха по-малко пари през януари в сравнение с декември миналата година.


 


Това заяви в Троян председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика и член на Комисията по превенция и противодействие на корупцията в Народното събрание – Искрен Арабаджиев.


Той бе категоричен, че няма по-ниска пенсия през януари спрямо декември.


"Става въпрос за разликата с намалената ковид добавка – декември от 120 лева, а януари – 60 лева. Има пенсионери, които са взели по-малка обща сума. 

Това се дължи на начина, по който е направена актуализацията на пенсиите – не с фиксиран процент всяка една пенсия, а чрез стажа и броя на годините, които всеки пенсионер има", заяви Арабаджиев.


 


Той обяви, че е взето решение на коалиционно ниво до края на юни да бъде изготвен анализ на пенсионната система, за да се видят дефектите към момента и по какъв начин може да се върви напред.


За всички е ясно, че очакванията на пенсионерите са през юни тези 60 лева от ковид добавките да бъдат включени към пенсията им.


 


Председателят на Комисията по бюджет и финанси и член на Комисията по електронно управление и информационни технологии Любомир Каримански пък разкри, че ще настоява за проверка на механизма, по-който НОИ изчислява пенсиите. 

"Това, което можем да направим дотогава, е до края на юни пенсионерите да са спокойни, че ще получат не по-ниски от края на декември 2021 г.", заключи той, пише blitz.bg.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.