Изненада: Отнемат лиценза на летище София?

https://mreja.bg/novini/iznenada-otnemat-licenza-na-letishte-sofiya/55795 Mreja.bg
Изненада: Отнемат лиценза на летище София?

Огромен трус се случва в Министерството на транспорта и по-точно ГД „ГВА“ – Главна Дирекция на гражданската въздухоплавателна администрация, след като Европейската комисия извърши сериозна проверка на летище София и резултатите от нея са изключително ниски.

Проверката на ЕК е продължила от 10 ноември до 14 ноември тази година, като основно са изследвани мерките за сигурността на еърпорта. Резултатите са катастрофално ниски, което може да доведе до сериозните последици по член 15 на Европейския регламент 72/100, по който летището може да се свали по ранг на такова от „3-та страна“.

Проверката и извършения одит са от най-високото възможно ниво – Европейска комисия, като лошите резултати се отразяват дори и на репутацията на България.

Преди няколко месеца от “ДА Национална сигурност“ отнемат достъпа до класифицирана информация на директор на ГД „ГВА“. Отнетият достъп е потвърден от ДИКСИ.

Проверката по сигурността идва в напрегната международна обстановка и реален действащ конфликт съвсем близо до нас. Също така летището е обект от национално значение и е изключително ключов такъв в инфраструктурата на страната ни.

Също така мерките се затягат и след случая от преди около месец, когато 2-ма българи успяха да пробият системите за сигурност на летището в Мюнхен, като се качиха на самолет без билети за него.

Източник: lupa.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.