Изгонването на Волен е лятна буря без ефект

https://mreja.bg/novini/izgonvaneto-na-volen-e-lyatna-burya-bez-efekt/86691 Mreja.bg
Изгонването на Волен е лятна буря без ефект


Макар и в малцинство, управлението остава стабилно. А и всичко ще се укроти наесен, като минат изборите и жегата

Две години при “Обединени патриоти" се трупаше напрежение, трещяха бури и някак си логично се стигна до уж сериозен развод.

И отдавна е ясно, че ВМРО, НФСБ и “Атака” няма да издържат до края, въпреки че накараха премиера Бойко Борисов да се подпише, че този път няма да прекратява предсрочно мандата. Единственият въпрос беше кой от тримата баш патриоти - Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров, няма да издържи.

А битката кой да започне разцеплението бе жестока. Караха се, клеветяха се, искаха си оставката, ползваха партийните си телевизии да обвиняват партньорите си в смъртни и сексуални грехове, правеха проверки на проверките, бойкотираха се. Докато миналата седмица Симеонов и Каракачанов изхвърлиха Сидеров. Този Волен, който неузнаваем излъчваше мир и спокойствие в началото на мандата. Но той пък първи не издържа и започна да дава уроци на Симеонов и Каракачанов през медиите, последваха кирливите ризи. А мнозина дори виждат руската връзка в неговото истеризиране. Първият скандал бе, когато Валери Симеонов нарече руския патриарх “цигарен митрополит”, след като пък Кирил се държа нагло с президента Румен Радев. Последният, довел до изгонването на Сидеров, стана покрай сделката за F-16, атакувана остро от Волен и всички останали “русофили”. Но се мина и през евроизборите, когато Сидеров яростно атакуваше ВМРО за всичко - от купуване на гласове до обвинение, че водачът на листата им Ангел Джамбазки е "джендър". Което му донесе 1% на евровота, но и тежките думи на Каракачанов, че не знае как ще продължат оттук нататък.

Дори изхвърлянето на Волен и най-верните му депутати Десислав Чуколов и Павел Шопов от патриотите обаче е просто поредната лятна буря в чаша вода. И сценариите за полезен ход са много, остава единствено да се прецени кой ще е най-евтиният.

При първия, както казаха и Каракачанов, и Симеонов, реално нищо не се променя. Сидеров си сключва споразумение за влизане на “Атака” в коалицията като отделен субект и мнозинството е спасено дори формално.

Вторият сценарий е разцепление в “Атака” (привидно или реално), при което зам.-шефът на НС Явор Нотев и останалите трима “неизгонени” депутати на партията решават да останат в “Обединени патриоти”. Тогава Нотев си запазва зам.-шефското място, а управляващите остават 119. И с подкрепата, която имат и до момента, на независимите депутати Ангел Исаев и Спас Панчев продължават по същия начин.

При третия сценарий уравнението е малко по-сложно. Тогава останалите четирима атакисти тръгват след Сидеров и мнозинството остава само със 115 депутати. Но и с тематичната подкрепа от “Воля”, а когато се наложи и ДПС. Което също няма да е трудно, още повече че напоследък лидерът на “Воля” Веселин Марешки рязко смекчи тона към основната си цел сред управляващите - Красимир Каракачанов.

При всеки от сценариите всъщност единственият реален въпрос е колко ще трещи лятната патриотична буря. В последните дни Сидеров заплаши, че може да излезе от парламента. И реално ще е свободен да вади кирливи ризи, да атакува доскорошните си партньори, ако иска - и да нападне някой клекшоп. Което е неприятно, но дотам. А и наесен след местните избори и големите жеги очаквано патриотичната буря ще стихне. Очевидно на тези хора жегите не им понасят.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.