Издъхна един от най-богатите българи отвъд Океана

https://mreja.bg/novini/izdahna-edin-ot-nay-bogatite-balgari-otvad-okeana/105926 Mreja.bg
Издъхна един от най-богатите българи отвъд Океана


Канев е известен и като голям филантроп


Един от най-богатите българи отвъд Океана напусна този свят.


 


Става въпрос за канадския бизнесмен от български произход Игнат Канев. Трагичната вест бе съобщена от семейството му. До момента не са известни повече подробности около смъртта му.


 


Игнат Канев е един от най-богатите българи отвъд Океана, като състоянието му се оценява на над 1 милиард долара, посочва БНР. 


Игнат Христов Канев е роден на 6 октомври 1926 г. в с. Горно Абланово, Русенска област. Той е четвъртото от 7-те деца на Христо и Мита Къневи.


 


Няма финансовата възможност да учи, а е принуден още на 14-годишна възраст да напусне България и да се установи в Австрия, за да търси препитание. През 1951 г. зарязва бизнеса в Австрия и почти без средства, без да знае английски и без да има някакви връзки и приятели, заминава за Канада.


 


Установява се в Торонто, където започва работа в строителния бизнес. Първоначално строи малки къщи за новопристигащите имигранти. Пет години по-късно, през 1956 г., вече основава там първата си строителна фирма. До момента на смъртта си Канев се превръща в един от най-крупните бизнесмени в строителния бизнес в Канада.


 


Канев е известен и като голям филантроп – дарява средства предимно за образование и здравеопазване.


През 90-те години на 20 век Игнат Канев изпраща огромно количество образователна и бизнес литература в Русенския университет „Ангел Кънчев“ в подкрепа на новосъздадения факултет по Бизнес и мениджмънт.


 


През 2012 г. дава два милиона лева (половината от необходимата сума) за построяването на модерен конферентен комплекс към университета, наречен на негово име „Канев Център“.

Източник: https:www.vesti.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.