Изчерпва се капацитетът за съхранение на радиоактивната вода от АЕЦ "Фукушима"

https://mreja.bg/novini/izcherpva-se-kapacitetat-za-sahranenie-na-radioaktivnata-voda-ot-aec-fukushima/87927 Mreja.bg
Изчерпва се капацитетът за съхранение на радиоактивната вода от АЕЦ "Фукушима"


Повече от 8 години след опустошителното земетресение от 9 по Рихтер и последвалото цунами, което предизвика ядрена авария в японския АЕЦ "Фукушима", компанията-собственик на централата съобщи, че до 3 години ще бъде изчерпан капацитетът на мястото, където се съхранява радиоактивна вода.

В момента в контейнерите на мястото има 1.05 млн. тона вода, която се използва за охлаждането на горивото в трите аварирали през 2011г. реактора.

До 2020 г. ще бъде запълнен капацитетът от 1.34 млн. тона. Това доведе до спешна среща на експертната комисия, която да реши как да бъде преодолян проблемът.

Един от вариантите е водата да бъде изхвърлена в океана - план на който местните рибари се противопоставиха яростно. Обсъжда се вариант е да бъде оставена да се изпари или да бъде „инжектирана“ дълбоко под земята.

Възможно е и капацитетът на резервоарите да бъде увеличен, като бъдат построени нови.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.