Избраният от БОЕЦ за главен прокурор Бойко Атанасов - 7 дела, пратени за съд за 5 г.

https://mreja.bg/novini/izbraniyat-ot-boec-za-glaven-prokuror-boyko-atanasov-7-dela-prateni-za-sad-za-5-g/86840 Mreja.bg
Избраният от БОЕЦ за главен прокурор Бойко Атанасов - 7 дела, пратени за съд за 5 г.


Кой е Бойко Атанасов, обявен за достоен кандидат за главен прокурор от протестиращите пред Съдебната палата, или поне част от тях.

В понеделник там се чу, че 5000 подписа са събрани в подкрепа на издигането на следователя.

Иначе по закон единствено членовете на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и правосъдният министър имат право да издигат кандидатури. Бойко Атанасов е инициатива на ГД

БОЕЦ на

видинчанина

Георги Георгиев,

смятан за близък

до подсъдимия

банкер

Цветан Василев,

и подкрепена от Асоциацията на свободното слово “Анна Политковская”, Гражданско сдружение “Ние, гражданите” и Движение “Зелен Младост” на бившата кметица на столичния район Десислава Иванчева. Те бе осъдена на първа инстанция на 20 години затвор за корупция.

От автобиографията му, представена пред Висшия съдебен съвет става ясно, че през 2000 г. той завършва “Право” в ЮЗУ“НеофитРилски”. Любопитен детайл е, че оценката му по наказателно право е среден 3.

От 20 май 1997 до 11 септември 1999 г. Атанасов е помощник-следовател. От 25 септември 2000 до 25 септември 2001 г. е стажант-юрист в Софийския градски съд, а до 2009 г. е следовател в столичното следствие. От май 2009 до момента е следовател в следствения отдел към Софийската градска прокуратура.

Английски език - 2-о ниво, съобщава самият той в биографичната си справка. Това обаче не го спря да се кандидатира и за прокурор в европейската прокуратура, където английският ще е работен език.

Звездата му изгря ярко на 22 февруари 2016 г. Тогава телевизиите го показаха

да рови

из контейнерите

около

следствието

на бул. “Монтевидео”. В тях Бойко Атанасов беше “открил” уж унищожени документи по делото “КТБ”.

Светкавична проверка на прокуратурата показа, че нарязаните хартии не са доказателства, а работни копия на протоколи. Атанасов, който с твърденията си индиректно обвини колегите си в престъпление, в крайна сметка се обяви за жертва. Той обясни, че на събрание, свикано по повод неговото “разкритие”, е бил “обиждан” от колегите си и присъствал на пуч срещу собствената му персона. Колегите му отрекоха да е вярно.

Макар да стана известен с гръмовното си “разкритие”, той бе познат в магистратските среди към онзи момент.

Но не с успешно решени дела, а с постоянството си да оглави две от институциите в съдебната система - Софийската районна и Софийската градска прокуратура.

До момента, в който искаше да сътвори скандала с унищожените документи, беше навъртял четири участия в конкурси за административен ръководител.

Началото слага през 2011 г., когато се кандидатира за районен прокурор на София, но не получава нито 1 глас във ВСС. Малко по-късно участва и в конкурс за ръководител на Софийската градска прокуратура, отново безуспешно. През 2013-а пак кандидатства за същия пост, овакантен след уволнението на Николай Кокинов. Пак получава нула гласа. Открита е нова процедура, на която Атанасов се кандидатира, пак неуспешно.

Две години и половина по-късно за четвърти път атакува поста на градски прокурор на София. Следователят пак получава нула гласа в своя подкрепа.

“Да, нямам административен опит, не съм бил административен ръководител. От 2011 година кандидатствам в конкурси за административен ръководител. Единственият конкурс, който съм печелил условно е, че съм преназначен от ВСС през 2008 г. Тогава съм назначен за съдия в Дулово, без да участвам в конкурс”, представя се сам Атанасов пред ВСС .

От толкова много участия в състезания за постове обаче може би не му остава много време за делата.

“От петгодишния период на атестацията ви личи, че имате изпратени с мнения за съд 7 дела, 32 за спиране и 9 за прекратяване”, съобщава на изслушването му в прокурорската колегия на ВСС през октомври м.г. Пламена Цветанова. То е заради участието му в поредния конкурс за пост. Този път за административен ръководител на апелативната спецпрокуратура. Резултатът отново е нула гласа. После има и едно участие в конкурса за европейски прокурор.

Но ето как продължава диалогът между члена на прокурорската колеги Пламена Цветанова и Бойко Атанасов през октомври миналата година.

Пламена Цветанова: От началото на тази година досега, първите 9 месеца, колко досъдебни производства с мнения за съд сте изпратили в прокуратурата? Като следовател…

Бойко Атанасов: Мисля, че са две или три, не съм съвсем сигурен. За пране на пари, за корупция мисля, че са две… за подкупи и в общи линии, доколкото ми е известно, бройката като цяло в отдела не е задоволителна, така че…

Пак по време на това изслушване Атанасов признава, че е имал

“периоди, в които

не съм имал

дела, имах едно

дело, нали” ,

казва той.

Колегите му твърдят, че Атанасов не блести с особена пъргавина в работата. Дори напротив. На няколко пъти е отстраняван от разследвания точно заради забавянето им. Негов патент бил да прехвърля своите задължения на наблюдаващите прокурори и да ги кара те да му докладват какво са свършили, вместо той на тях, обясняват колегите му.

Така през 2015 г. е

отстранен от

разследване

срещу

организирана

престъпна група,

тъй като не е извършил нито едно процесуално-следствено действие или каквато и да било друга дейност, насочена към провеждане и приключване на разследването по делото. Подобно нещо се случва и през 2010 и през 2011 г.

Заради забавени разследвания тази година ВСС го наказва с намаляване на заплата с 15% за осем месеца. Той обжалва и делото ще се гледа от ВАС на 20 април 2020 г.

Другото дисциплинарно производство, което е завършило със забележка, е за уронване на престижа на магистратите в тв интервю. В него той твърди, че Иван Гешев се среща с подсъдими и след това те сключвали споразумения, които са одобрявани от съда.

Едно от изискванията към новия главен прокурор е да има безспорни познания в областта на правото. Така ли е обаче при Бойко Атанасов.

“При всички публични, непублични и всякакви изяви всеки има право на мнение и право да го казва. Според мен обаче тук става дума за липса на правни познания. Тя не може да бъде прикрита с общи фрази, с неконкретни отговори, с бомбастични предложения - или я има, или я няма. В конкретния случай я няма”. Това е обобщената оценка за Бойко Атанасов, изразена най-ясно от Сотир Цацаров при изслушването на следователя за шеф на апелативната спецпрокуратура.

Никога не сме издигали кандидатурата на Бойко Атанасов или на когото и да е другиго, каза за “24 часа” Велислав Величков от инициативата “Правосъдие за всеки” . “Няма механизъм гражданските организации да издигат кандидатури и затове не се занимаваме с нещо, което не е записано в закона, нито мислим да се молим на правосъдния министър”, добави той. Величков обясни, че кандидатурата на Атанасов е на БОЕЦ. “Ние не издигаме и защото не мислим да вкарваме демократичен фикус в порочна процедура, тоест да влезе някой да събере 4 гласа, а другият да вземе 20”, уточни той.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.