Избираме депутати само с машини, кметове обаче не (Обзор)

https://mreja.bg/novini/izbirame-deputati-samo-s-mashini-kmetove-obache-ne-obzor/85972 Mreja.bg
Избираме депутати само с машини, кметове обаче не (Обзор)


На парламентарни избори ще се гласува само с машини. Това изненадващо предложи ГЕРБ на заседанието на правната комисия. Така машините отпаднаха само за местния вот.

Първоначалното предложение на управляващите беше да няма машинно гласуване и за местните, и за парламентарните избори. На заседанието на комисията обаче Красимир Ципов от ГЕРБ обърна партийната позиция и предложи изцяло машинен вот и за депутати, както ще е за президент и за Европарламент. Текстът мина с 14 гласа “за”, 0 “против” и 7 “въздържали се” и след бурни дебати. Така на всички избори след тези наесен, с изключение на местните, ще се гласува само с машини в секциите с над 300 избиратели. Хартиените бюлетини се запазват в по-малките секции, при подвижна урна, при вот на кораби или в социални и старчески домове.

Предложението на ГЕРБ бе подкрепено от Хамид Хамид от ДПС, който обяви, че това е крачка напред към целта на движението за запазване на машинното гласуване. И засега оттегли промените, с които ДПС иска да има машини за броене на бюлетините в секционните комисии. Те ще бъдат внесени отново веднага след местните избори, за да се обсъдят спокойно и с широка дискусия преди следващите избори.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.