Италиански журналист: Политическата кариера на Зоран Заев приключва

https://mreja.bg/novini/italianski-zhurnalist-politicheskata-kariera-na-zoran-zaev-priklyuchva/88238 Mreja.bg
Италиански журналист: Политическата кариера на Зоран Заев приключва


Италианският журналист, който публикува видео и аудио записите във връзка с аферата "Рекет" във вестник "Ла Верита", Ларис Гайсер заяви днес в коментар по словенско радио, че премиерът на Северна Македония Зоран Заев е в края на кариерата си и вече не е достоен да представлява Северна Македония в Северноатланическия алианс, съобщават телевизиите Алсат М, Сител, Канал 5 и информационният сайт Фокус.

Гайсер каза в 20-минутен коментар на ситуацията, че е решил да публикува материалите, тъй като се страхувал, че доказателствата ще бъдат унищожени.

"Не спях от страх, че хората от записите ще отрекат, че са те. Всички обаче признаха, че става въпрос за тях. Имаше опасения, че доказателствата ще изчезнат, затова ги публикувахме", каза Гайсер, цитиран от БТА.

Гайсер каза, че са напразни опитите на управляващите в Скопие да представят, че това е част от някаква игра на бившия премиер Никола Груевски, за да се предотврати евроатлантическото бъдеще на /Северна/ Македония. Той посочи, че проблем е самият Заев, който управлява чрез корупция и не може достойно да представлява /Северна/ Македония в НАТО.

"Обвиняват ме, че съм създавал сценарий, за да предотвратя евроатлантическия път на Македония. Това е измислица. Аз смятам, че проблемът е тъкмо Заев. Той със сигурност не е решение. Това значи, че от международна гледна точка проблем е Северна Македония да има премиер като Заев, който се превърна в бреме за своята страна. Той трябва да бъде сменен колкото може по-скоро, за да бъде /Северна Македония/ чиста да влезе в алианса", добави Гайсер.

Той нарече чиста измислица твърдението, че е "дългата ръка" на унгарския премиер Виктор Орбани и на италианския вицепремиер Матео Салвини, като заяви, че не ги познава.

Гайсер отново обвини ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини, че още мълчи за аферата в Скопие. Същевременно журналистът поздрави реакцията на сръбския президент Александър Вучич и решението на съда в Швеция, който отказа да предаде на Северна Македония Деян Давидовски, заподозрян за събитията в македонския парламент на 27 април.

Съдът дори предложи да даде на Давидовски политическо убежище, тъй като прецени съдебната система в Скопие като несправедлива и дори, по думите на Гайсер, самата прокурорка Вилма Рускоска е политически агент на Зоран Заев.

Италианският журналист добави, че до дни ще завърши детайлното му разследване на случая "Рекет" и че получава за това помощ от страната.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.