История за лодка, мечта и смел мъж (Снимки)

https://mreja.bg/novini/istoriya-za-lodka-mechta-i-smel-mazh-snimki/85605 Mreja.bg
История за лодка, мечта и смел мъж (Снимки)


37 дни на вода, упорито гребане срещу вятъра, 2500 км, 4,80 евро изхарчени по пътя– няколко думи, в които се побира една мечта на един не стряскащ се от предизвикателствата на природата мъж. Това е Тихомир Радев, който Шумен изпрати на приключение по книга. Да, така е. Той тръгна да реализира години по-късно сюжета на романа на Жул Верн „Дунавският лодкар“ и успя. Затова беше посрещнат с аплодисменти, усмивки и прегръдки при завръщането си.

„Пораснах с една мечта“ бяха първите му думи на шуменска земя. По стара българска традиция той беше посрещнат с хляб и сол от близки, приятели и най-малките му вдъхновени почитатели – скаутите. За успешното пътуване и за преживяванията, които ни предаде, той получи „Знакът на Шумен“. „Няма по-голяма радост да съпреживееш събитие, което не се среща често в ежедневието, което е свързано с мъжество, с воля, което доказва възможностите на човека да покори нещо и в името на нещо. Горди сме, че те посрещаме жив и здрав. Благодарим ти, Тишо!“, приветства го заместник-кметът по образование Найден Косев.

Семейството му също беше подготвило изненада –дърворезба, в която е запечатан плакатът и знамето на Шумен. Подари го майка му Мария, която пожела на скаутите да сбъдват мечтите си, както Тихомир сбъдва своите.

Вятърът, вълните и корабите били най-големите и опасни изпитания на волята и силата по време на плаването. От цялото му пътуване само 3-4 дни вятърът бил попътен. В останалото време гребял срещу вятъра. В сръбския участък на реката било доста трудно. Риболовът не му се отдавал, защото нивото било високо. Тогава е трябвало да разпредели запасите си от храна. През другото време оцелявал с даровете на реката и с даровете на хора. За цялото пътуване изхарчил само 4,80 евро, просто му се наложило два пъти да си купува вода.

Пътят му бил изпълнен с любопитни и зареждащи срещи с хора. Всичко си е записал в дневник и заснел с камери. Сред незабравимите му преживявания е срещата с гимназисти от Виенско училище. „Във Виена вниманието ми бе привлечено от детска глъч. Вляво виждам два кораба, свързани с топла връзка. Любопитно ми беше. Това бе 23 гимназия във Виена, а от кораба ми махаха деца. Изведнъж от един прозорец изхвърча нещо. Беше книга, която суших в протежение на две държави“, разказа Тихомир и продължи. Книгата била на английски език - The Leopard’s wife от Paul Piскering. Книгата той ще подари на библиотеката, като реликва от едно пътуване. „Това приключение започна от книга и завърши с книга. Тя има за мене сантиментална стойност“, обясни жеста си Тишо. Пътешествието било физически изтощително, но емоционално зареждащо и мотивиращо за нови предизвикателства.

Предстои да бъде обявен конкурс за детска рисунка под наслов „Приключението на Тишо“. През целия месец август децата могат да рисуват и да изпращат рисунките си за дунавското приключение на Тихомир. Най-добрите ще бъдат наградени.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.