Истински или престорени приятели са Доналд Тръмп и Борис Джонсън?

https://mreja.bg/novini/istinski-ili-prestoreni-priyateli-sa-donald-tramp-i-boris-dzhonsan/86055 Mreja.bg
Истински или престорени приятели са Доналд Тръмп и Борис Джонсън?


Планетите изглежда са се подредили в права линия, за да дадат нов тласък на специалните отношения между САЩ и Обединеното кралство, с алхимията, демонстрирана от Доналд Тръмп и приемника на премиера Тереза Мей - Борис Джонсън. Но разбирателството между двама лидери, смятани за егоцентрични и понякога с различаващи се интереси, бързо може да се усложни.

Поздравленията на американския президент не закъсняха след потвърждаването на победата на "Борис". "Той ще бъде страхотен", туитна Тръмп. 

Послание в тон с хвалебствията, използвани през последните месеци от милиардера републиканец, за да поласкаят новия ръководител на британските консерватори. За разлика от критиките му към отиващата си министър-председателка Тереза Мей, която според него е свършила "много лоша работа по Брекзит".

Ерата Тръмп-Мей навреди на отношенията между двамата големи трансатлантически съюзници, както показа и оставката на британския посланик във Вашингтон Ким Дарък, след изтичането на неласкателни бележки за американския президент.

Но при Тръмп-Джонсън "може да видим най-тясното партньорство между лидерите на САЩ и Обединеното кралство от времето на Роналд Рейгън и Маргарет Тачър", въодушевява се Найл Гардинър, бивш съветник на "Желязната лейди", а днес изследовател в консервативната американска експертна група "Херитидж фаундейшън" (Heritage Foundation).

Чорлава руса коса

Има няколко причини за това: роден в Ню Йорк, новият лидер на торите казва, че е решен да напусне Европейския съюз на всяка цена през есента и "представя ясна проамериканска визия с подчертано предпочитание към трансатлантически съюз", казва Найл Гардинър.

От което произтича идеалната любов с Доналд Тръмп - привърженик на Брекзит и охотно настроен срещу ЕС.

Всичко, чак до чорлавата руса коса, изглежда сближава двамата мъже, достигнали до властта с популистката вълна.

"На хартия те са идеологически побратими, десни, популисти, срещу политически коректното и срещу системата", изброява Йън Бремър - президент на експертното дружество "Юрейша груп" (Eurasia Group). Но "връзката им е също много по-нестабилна", предупреждава политологът, интеврюиран от АФП.

Според него "Борис Джонсън и Доналд Тръмп са сходни личности: никой от двамата не се придържа към идеологията, а и двамата се интересуват на първо място от себе си".

Анализ, който американският президент изглежда потвърждава, когато обяснява защо "обича" толкова новия британски лидер: защото е "британският Тръмп", обобщи той вчера.

И тъй като и двамата искат да са в светлината на прожекторите, това може да предизвика искри, ако например нетактичният Джонсън засенчи докачливия Тръмп. "Борис Джонсън е обидил много хора, които се обиждат по-трудно от Доналд Тръмп", предупреждава Йън Бремър.

Напрегнати търговски преговори

Впрочем, идилията не винаги е била част от срещите. Преди избирането на нюйорския бизнесмен за стопанин на Белия дом, Джонсън беше кмет на Лондон и каза, че иска "да избегне някои квартали на Ню Йорк", за да не поема риска "да се натъкне там на Доналд Тръмп".

Причината бяха спорните коментари на милиардера републиканец за мюсюлманите и радикализацията в британската столица. Впоследствие бившият ръководител на британската дипломация многократно се разграничи от американския президент, както неотдавна - във връзка с нападките срещу депутатките от Демократическата партия с малцинствен произход.

Като доказателство, че съгласието по същество бързо може да бъде разколебано, Борис Джонсън се противопостави на новия си "приятел" по отношение на Иран, като оглави през май 2018 г. мисия - последен шанс във Вашингтон, за да направи напразен опит да го накара да не се оттегля от споразумението за иранската ядрена програма. Кризата с Техеран отново разкрива скритото напрежение между двамата съюзници, тъй като правителството на Тръмп даде ясно да се разбере, че задържането от Иран на британски танкер е преди всичко проблем на Лондон.

И докато американецът подмами Лондон с "изключително" търговско споразумение след Брекзит, а британците се позоваваха на това обещание, за да гарантират, че разводът с Европа ще е полезен за икономиката, преговорите всъщност са напрегнати.

"Въпреки че се спогаждат, интересите им не винаги са еднопосочни", констатира Луиджи Скациери от Европейския център за реформи в Лондон.

Според него, Борис Джонсън е в слаба позиция, ако преговорите с Брюксел тръгнат на зле и има опасност да се препъне в "инстинктите на Тръмп за "Америка на първо място", което той издигна в свой лозунг.

"Тръмп едва ли ще направи някакви отстъпки на Обединеното кралство, напротив, ще търси максимални ползи за САЩ като настоява британците да отворят своя селскостопански и санитарен сектор", прогнозира той. "Толкова много изисквания, които може да стигнат дотам, че да направят невъзможно сключването на споразумение".

(БТА)

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.