Истина е: Ето къде заплатите у нас се вдигат

https://mreja.bg/novini/istina-e-eto-kade-zaplatite-u-nas-se-vdigat/106225 Mreja.bg
Истина е: Ето къде заплатите у нас се вдигат


Въпреки кризата в някои сектори и области у нас е отечетен ръст на заплатите, според официалните данни

Според официалните данни през второто тримесечие е отчетен ръст на заплатите в някои сектори и области у нас. Въпреки кризата, повишението е факт.


В столицата увеличението на средната заплата за периода е с близо 1%,  спрямо месеците от януари до март.


Най-голямо е увеличението във Враца - 5,4%. Повишението в  Пловдив и Бургас е съответно 1,8 % и 1,7%, а във Варна – с близо 2 %. Това показват данните на НСИ.


За тримесечие заплатите във Видин са се увеличили с близо 5%, а в Благоевград – с 2%.
По данни на НСИ средната заплата за юни е 1355 лв. - това е с 8% повече от същия месец на 2019 г. Спрямо периода преди кризата, увеличението е с 3,6%.


Туризмът и ресторантьорството са секторите с най-ниски заплати, според данните на Националния статистически институт.


В почти всички градове на страната възнагражденията в този сектор бележат понижение през второто тримесечие на тази година, спрямо същия период за предходната година.


Най-голямо е повишението в сектора в Пловдив -  с 18,1%, последван от Стара Загора – 15%.


Най-ниската заплата в хотелиерството и ресторантьорството е във Варна - средно 723 лева. Най-висок е ръстът на заплатите в добивната промишленост - 7,9% . В сектора възнагражденията стигнаха до 1822 лв.


Най-високата средната заплата е в София – 1822 лева. Най-ниското средно възнаграждение е в Благоевград – 886 лева, пише pariteni.bg.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.