Истерията за злато не подмина и българите

https://mreja.bg/novini/isteriyata-za-zlato-ne-podmina-i-balgarite/105792 Mreja.bg
Истерията за злато не подмина и българите


Истерията за злато вече се усеща и в България

И сънародниците ни вече търсят спасение от кризата в златото. Това става ясно от изказване на директора на отдел „Злато и нумизматика” в ПИБ д-р Валентина Григорова-Генчева. Тя разкри пред „Монитор“, че в момента се наблюдава интересна тенденция.


Вече са изкупени всички златни монети от една четвърт и една десета тройунция. Заради коронакризата потребителите в страната си набавят сериозно количество от възпоменателните монети на БНБ със „Св. св. Константин и Елена”, „Св. Наум”, „Св. Петка”, „Антим I” и други.


Генчева разкри, че това показва сериозен инвеститорски интерес. Тя допълва, че заради пандемията има затруднения в доставките на злато, при които се наблюдава голямо забавяне.


Коронакризата принуди част от рафинериите да затворят. Сред тях са и такива в Швейцария.


Директорът на дирекция „Злато и нумизматика” в ПИБ заяви, че въпреки това, отказани поръчки няма.


Повишеното търсене на злато вече е  довело до липса на кюлчета от 50 и 100 грама, както и на малки кюлчета от 2 грама, които са липсвали само за определен момент.


Генчева обяснява по-високите продажни цени с факта, че всичко се е купувало на вторичния пазар, а не пряко от рафинериите. 


От думите й стана ясно, че в момента има огромен интерес както от страна на частни инвеститори, така и от страна на централните банки на Русия и Турция и големи американски и европейски инвестиционни фондове.


За по-големите инвеститори интерес представляват кюлчета от 100 и 50 грама. По поръчка се осъществява и внос на кюлчета от 250 грама, 500 грама и дори 1 кг, добави Генчева, цитирана от БЛИЦ. 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.