Иран ще започне изграждането на втори ядрен реактор в АЕЦ "Бушер"

https://mreja.bg/novini/iran-shte-zapochne-izgrazhdaneto-na-vtori-yadren-reaktor-v-aec-busher/86315 Mreja.bg
Иран ще започне изграждането на втори ядрен реактор в АЕЦ "Бушер"


Шефът на Иранската агенция за атомна енергия (AEOI) Али Акбар Салехи обяви, че строителството на втория ядрен реактор в атомната електроцентрала Бушер ще започне през следващия месец, съобщи иранската агенция "Фарс", цитирана от БНР.

Русия и Иран ще работят съвместно за изграждането на втория реактор, като Салехи посочи, че той ще започне да функционира след шест години, докато планираният трети ядрен реактор трябва да влезе в експлоатация още две години по-късно.

Новината е факт, след като по-рано този месец Техеран заяви, че увеличава нивото на обогатяване на неопределени по размер количества уран над 4,5%, което е значително над лимита от 3,67%, заложен в Съвместния цялостен план за действие (JCPOA), известен още като иранското ядрено споразумение от 2015 година.

Иранските власти посочиха, че целта им е да позволят на АЕЦ "Бушер" да работи с пълен капацитет, за което тя се нуждае от ниво на обогатен уран от 5,0%.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.