ИНТЕРВЮ С АРБЕН ХАВАЛЬОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРТИЯ БРИГАДА: РЕВОЛЮЦИЯ В ОБРАЗОВАНИЕТО И ДУАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ

https://mreja.bg/novini/intervyu-s-arben-havalov-predsedatel-na-partiya-brigada-revolyuciya-v-obrazovanieto-i-dualnoto-obuchenie-2/145210 Mreja.bg
ИНТЕРВЮ С АРБЕН ХАВАЛЬОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРТИЯ БРИГАДА: РЕВОЛЮЦИЯ В ОБРАЗОВАНИЕТО И ДУАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ

Въпрос: Г-н Хавальов, партия "Бригада" предлага реформи в образованието, които включват дуалната форма на обучение. Какво е вашето виждане за тази система и как ще я приложите?

Арбен Хавальов: Дуалната форма на обучение е ключът към модернизиране на българското образование и прилагането му на практика. Тази система съчетава теорията с практиката, като дава на учениците възможност да получават професионални умения, докато учат. Идеята е младежите не само да се подготвят академично, но и да излизат от училище с конкретни практически умения, които ще им позволят веднага да се реализират на пазара на труда.

Нашата визия е да свържем учебния процес с бизнеса, като осигурим на учениците стажове и реални работни места още докато учат. Така ще имат не само теоретични знания, но и практически опит, което ще ги направи по-конкурентоспособни и уверени в избора на бъдеща професия. Това е начинът да мотивираме младите хора да се ангажират по-сериозно с ученето и да видят реалната стойност на образованието си.

Въпрос: Един от горещите въпроси в българските училища е забраната на мобилни телефони в час. Какво е вашето мнение по този въпрос?

Арбен Хавальов: Не подкрепям забраната на мобилните телефони в училище. Вместо да наложим строги забрани, трябва да предложим такива реформи, че учениците сами да пожелаят да оставят телефоните си извън час. Ако учебната програма и начинът на преподаване са достатъчно интересни и релевантни за тях, те ще се ангажират с уроците, а не с телефоните си.

В момента учебната програма е остаряла и не отговаря на интересите на младите хора. Материята е скучна, а учебниците – написани от фирми, близки до властта, без реално да се мисли за нуждите на учениците. Младите хора днес живеят в свят на бързо развиващи се технологии и нови интереси, и ние трябва да създадем учебна програма, която да бъде в синхрон с тези промени. Вместо да учат по учебници, които не ги ангажират, и произведения като "Война и мир" или "Тютюн", ние трябва да им предложим знания, които ще имат реална стойност в живота.

Въпрос: Кои са конкретните промени, които предлагате в учебната програма?

Арбен Хавальов: Ние предлагаме изцяло нова, революционна учебна програма, която да бъде адекватна на времето, в което живеем. Важно е да се съсредоточим върху практически и технологични умения, които ще бъдат полезни за бъдещето на учениците. Трябва да се премахнат ненужните и остарели теми, които само натоварват децата без никаква полза. Да караме учениците да учат наизуст стихотворения на комунистически писатели или да се занимават със сложни математически задачи като синуси и косинуси е чист мазохизъм. Тези неща нямат никаква връзка с реалността на съвременния свят.

Ние искаме да създадем учебна програма, която стимулира творчеството, критичното мислене и техническите умения на учениците. Програмата трябва да бъде гъвкава, за да се адаптира към интересите на младите хора и да им даде възможност да изследват нови технологии, иновации и научни открития. Технологиите трябва да бъдат интегрирани в обучението, за да направим уроците интересни и полезни.

Въпрос: Какви други мерки смятате, че трябва да бъдат предприети за подобряване на образованието?

Арбен Хавальов: На първо място, трябва да спрем политическите игри в образователната система. Учебниците не трябва да бъдат писани от фирми, близки до властта, които нямат представа какво е важно за учениците. Трябва да създадем независима комисия от експерти – преподаватели, психолози и млади иноватори, които разбират какво е необходимо за съвременното образование.

Освен това, учителите трябва да бъдат поощрявани и мотивирани да използват нови методи на преподаване, които ангажират учениците и ги стимулират да мислят и творят. Всяко дете трябва да има възможност да се изявява в областите, които го интересуват и мотивират, било то изкуство, наука или технологии.

Купуването и продаването на гласове е престъпление! Платена публикация.

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.