ИНТЕРВЮ С АРБЕН ХАВАЛЬОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРТИЯ БРИГАДА: ОТНЕМАНЕТО НА АВТОМОБИЛИ ОТ ПЪТНАТА ПОЛИЦИЯ Е БИЧ НАД НАСЕЛЕНИЕТО НИ

https://mreja.bg/novini/intervyu-s-arben-havalov-predsedatel-na-partiya-brigada-otnemaneto-na-avtomobili-ot-patnata-policiya-e-bich-nad-naselenieto-ni-2/145142 Mreja.bg
ИНТЕРВЮ С АРБЕН ХАВАЛЬОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРТИЯ БРИГАДА: ОТНЕМАНЕТО НА АВТОМОБИЛИ ОТ ПЪТНАТА ПОЛИЦИЯ Е БИЧ НАД НАСЕЛЕНИЕТО НИ

Въпрос: Г-н Хавальов, в България наскоро беше приет закон, според който при установяване на употреба на алкохол или наркотици от водач на МПС, пътната полиция има право да изземе автомобила. Каква е вашата позиция по този въпрос?

Арбен Хавальов: Аз категорично не съм съгласен с този закон. Личното имущество е неприкосновено и не може да бъде отнемано толкова лесно, особено ако водачът не е извършил нарушение на пътя, свързано с опасно или агресивно поведение. Отнемането на автомобил е прекалено тежка санкция за самото наличие на алкохол или наркотици в кръвта на водача, без доказана вреда или нарушение на правилата за движение.

Много хора работят години наред, за да могат да придобият автомобил, изплащат кредити или лизинги. Някои дори използват автомобила на приятел или член на семейството, а понякога това е служебен автомобил. Възниква и въпросът за родителите, които предоставят автомобила си на децата си – те не могат винаги да знаят дали детето им е употребявало наркотични вещества. Ние живеем в 21 век, когато родителите нямат постоянен контрол върху своите деца, а децата, дори и да са нарушили правилата, едва ли биха се признали пред родителите.

Въпрос: Какви алтернативи виждате за по-ефективно регулиране на тази ситуация?

Арбен Хавальов: Има много други възможности за налагане на по-адекватни санкции. Например, административни наказания като големи глоби, временно отнемане на шофьорската книжка, задължителни програми за превъзпитание и образование по въпроса за отговорното шофиране. Това са мерки, които могат да имат по-дълготраен ефект върху поведението на нарушителите, без да се стига до отнемане на имущество.

Също така, задължителните тестове за алкохол и наркотици могат да бъдат свързани с временно ограничение на правата за управление на МПС, докато водачът не докаже, че е преминал през програма за лечение или консултация с експерт.

 

Въпрос: Вие твърдите, че този закон може да стимулира корупцията. Как бихте обяснили това?

Арбен Хавальов: Да, смятам, че този закон създава сериозна възможност за корупция в пътната полиция. Представете си ситуация, в която автомобилът е на значителна стойност – дали частен, служебен или предоставен на водача от член на семейството. Ако при проверка се установи наличие на алкохол или наркотици, пътните полицаи и тяхното ръководство могат да използват това като възможност за изнудване на водача, искайки подкуп, за да не изземат автомобила.

Това е не само несправедливо, но и вреди на доверието в институциите. Вместо да се създават такива крайни мерки, държавата трябва да се фокусира върху реформи, които не само наказват нарушителите, но и ги превъзпитават по начин, който не нарушава основни права.

 

Въпрос: Какво предлагате като конкретни мерки за справяне с проблема с употребата на алкохол и наркотици от водачи?

Арбен Хавальов: Първо, трябва да въведем по-засилено превъзпитание чрез образователни програми за рисковете от шофиране под въздействието на алкохол и наркотици. Освен това, можем да наложим високи глоби и временно лишаване от право на управление на МПС, вместо да отнемаме автомобила. Можем също така да въведем задължителни медицински или психологически консултации за водачите, които са хванати в нарушение, както и по-чести проверки на пътя, но без да се посяга на личното имущество.

Вярвам, че само чрез балансирани мерки можем да постигнем справедливост и да намалим инцидентите по пътищата, без да стимулираме корупцията и неправомерното изземане на имущество.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление. Платена публикация.

 

 

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.