Инспекторатът към ВСС допусна теч на лични данни на съдийка (Обзор)

https://mreja.bg/novini/inspektoratat-kam-vss-dopusna-tech-na-lichni-danni-na-sadiyka-obzor/85490 Mreja.bg
Инспекторатът към ВСС допусна теч на лични данни на съдийка (Обзор)


Гаф с имуществената декларация на съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова направи Инспекторатът към ВСС (ИВСС), като публикува личните ѝ данни и тези на семейството ѝ, без да ги заличи, установи проверка на “24 часа”.

На показ бяха ЕГН-то, номерът на личната карта, адресът и телефонния номер на съдийката. Пълни данни имаше и на мъжа ѝ и сина ѝ, който не е навършил 18 г. Файлът на декларацията ѝ бе озаглавен MIROSLAVA STEFANOVA TODOROVA15052019 NE SE CHISTIIIIIIIIIIII.

“Допуснат е пропуск, като е публикуван работният файл на декларацията, а не окончателният му вариант със заличените данни. По тази причина и

името на файла

е в работен

вариант,

обявиха от институцията на главния съдебен инспектор Теодора Точкова.

Оттам увериха, че проверяват как е станал гафът, като са взели всички необходими мерки. “След проверката и в зависимост от резултатите от нея ще се предприемат съответните действия”, подчертават от ИВСС.

Засега не е ясно колко време е престоял необезличеният документ на сайта на ИВСС. След сигнали в четвъртък от институцията свалиха декларацията на съдийката. Към обяд бе спрян и достъпът до останалите магистратски декларации. Не бе съобщено докога. По закон ИВСС е длъжен на публикува имуществените декларации на сайта си.

“Може би все пак са останали хора, които не са успели да препишат личните ми данни, тези на Кирил Златков и на сина ни”, написа във фейсбук профила си съдийката.

Шефът на ВКС Лозан Панов обяви чрез пресцентъра на съда, че

ще поиска

Точкова да бъде

изслушана по

казуса на

следващото

заседание

на ВСС във вторник. “Главният инспектор следва да изясни обстоятелствата по случая за допуснатото нарушение, както и може ли да се търси тенденциозност в заглавието на файла с декларацията на съдия Тодорова”, заявява още съдия №1.

Мирослава Тодорова е наказателен съдия. През април съдийската колегия на ВСС я спаси от наказание заради забавени дела, след като не успя да събере мнозинство. Дисциплинарният състав

предложи

заплатата ѝ да

бъде орязана с

10% за 6 месеца

Едно от провиненията ѝ бе във връзка с искане на прокуратурата за разкриване на банкова тайна. Делото било по реда на Закона за кредитните институции. Съдът е длъжен да го реши за 24 ч, но Тодорова се забавила с месец. Сега предстои окончателно решение за наказанието ѝ да вземе ВАС.

Преди дни ВСС понижи оценката на Тодорова за атестацията от 94 точки на 89. Причината - три дисциплинарки срещу нея за тромаво правораздаване.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.