Имунолог с разкрития за COVID-19, вижте ги!

https://mreja.bg/novini/imunolog-s-razkritiya-za-covid-19-vizhte-gi/105736 Mreja.bg
Имунолог с разкрития за COVID-19, вижте ги!


Увеличеният брой на заразени с COVID-19 бе очакван. Средновековните мерки на изолация нямаше как да дадат резултат. Това заяви доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент "Имунология" в Института по микробиология към БАН, в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Той даде пример: „Затворените държави показаха, че вирусът продължи да се разпространява само, че в вътре в семействата“.


„Всеки един вирус предлага различна форма на разпространение. От COVID-19 основни потърпевши са възрастните и хората не със съпътстващи, а с основни заболявания“, поясни доц. Чорбанов. По думите му починалите млади хора имат и други заболявания, които още не са диагностицирани.

„Много хора имат в себе си фактори, за които не подозират. При наличие на вируса те се отключват и предизвикват тежка патология и смърт. Броят на хората, срещнали се с вируса са вероятно 100 пъти повече. Това, че не са се разболели показва, че те имат силен имунитет. Функцията на организма да се справя с влиянията от външния свят, има имунната система. Опитът показва, че хората, които не боледуват са тези, които нямат клетъчна памет от допир с вируси, като децата. Най-уязвими са хората с голяма клетъчна памет“, подчерта той.


Според имунологът, вирусът не се задържа по открити повърхности, а се предава само чрез много близък контакт между хората.


„Да, той е устойчив, но на затворени места с много хора. Вирусът не е устойчив на слънчеви и открити места. Твърденията, че ще се заразите по време на разходка в парка, са безумни. Вирусът ще престане да е опасен, когато започнем да живеем нормално“, подчерта доц. Андрей Чорбанов.


Той коментира, че има фактори, които влияят на разпространението на заболяването. „Факт е, че различните вируси предпочитат различни хора, като етнос, кръвна група, местоживеене и т.н.“, разкри той.

Попитан дали лекарства като Хидрокси хлорохина и Дексаметазона помагат на болни от COVID-19 той заяви: "Това са лекарства, които се използват за ликвидиране на тежките последствия от вируса. Кортикостероиди се използват от дълго време и то за подтискане на имунния отговор. Това е за да се предпазим от цитокинова буря в организма. Това се прави в крайния етап, когато се касае за силния имунен отговор. Това лечение се прилага само при пациенти с риск за живота“, предупреди имунологът.


На въпрос дали има начин да се предпазим от вируса, доц. Чорбанов каза: „Витамините в огромната си част не достигат пълноценно до организма. При един здрав човек имунната система си работи и няма нужда да се намесваме. Ако не внимаваме, може да се отключи автоимунно заболяване или алергии“.


Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.