Имат ли право на държавна помощ родителите при затваряне на училища и детски градини?

https://mreja.bg/novini/imat-li-pravo-na-darzhavna-pomosht-roditelite-pri-zatvaryane-na-uchilishta-i-detski-gradini/106338 Mreja.bg
Имат ли право на държавна помощ родителите при затваряне на училища и детски градини?


Какво се случва с помощта за родители на деца до 14 години при затваряне на детски градини и училища?


Както вече стана ясно, държавата ще отпусне финансова помощ на родители с деца до 14 години при обявяване на извънредно положение или извънредна обстановка, както и при необходимост от карантиниране класа или групата на детето.


В подобна ситуация, както и при затваряне на училища и детски градини, родителите с дете до 14 години ще имат право да получат държавна помощ. Тя ще е в размер на 610 лв. Помощта се отпуска за периода, в който детето е у дома. Родителите на две или повече деца до 14 години ще могат да получат помощ до 915 лв, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Условието е средномесечният доход на член от семейството за предходния месец да е по-нисък или равен на 610 лв.


Помощта ще се отпуска и на семейства на близки/роднини и на приемни семейства, при които са настанени деца.


Право на тази помощ ще имат и безработни родители без право или с минимално обезщетение за безработица, както и самоосигуряващите се.


Документи за отпускането на помощта могат да се подават и онлайн към Агенцията за социално подпомагане след 15 септември, пише Pariteni.bg.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.