Има ли надежда за Атанас Скатов?

https://mreja.bg/novini/ima-li-nadezhda-za-atanas-skatov/107103 Mreja.bg
Има ли надежда за Атанас Скатов?


В посолството в Пекин е създаден кризисен център


Към 11:30 часа българско време от Скарду (Пакистан) е полетял хеликоптер на пакистанската армия. Той ще направи оглед на района, в който е паднал Атанас Скатов, информира БНР.


 


Българският алпинист е паднал при инцидент заради скъсано въже на около 7350 метра след неуспешна атака снощи по покоряването на втория по височина връх на планетата К2 (8611 метра). 


 


Тази сутрин 42-годишният Скатов изчезна на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер. Той и още 20 души се изкачиха вчера до Лагер 3, който е на около 7300 метра височина. От там същата нощ трябваше да започне щурмът. Рано тази сутрин обаче от непалската фирма-организатор на експедицията съобщиха, че атаката се прекратява, а участниците започват да слизат към Базовия лагер (5100 метра). След съобщение от един от пакистанските туроператори в "Туитър" за инцидент с българина, БНР се е свързало с фирмата-организатор на експедицията. От там са съобщили, че Атанас Скатов е паднал на място, до което няма как да бъде изпратен спасителен екип. Oт Скарду е полетял хеликоптер на пакистанската армия, който ще направи оглед на района. 


 


Към момента няма информация, предоставена от екипа на Скатов.


 


"Министерството на външните работи проверява съобщенията в медиите за изчезването на алпиниста Атанас Скатов след падане при слизане към базовия лагер на връх K2 в Пакистан и е в постоянна готовност да окаже необходимото пълно съдействие. Ситуационният център на министерството е в контакт с посолствата ни в Пакистан и Китай, както и с почетния ни консул в Пакистан Фесайл Салим Рахман. В посолството ни в Пекин е създаден и вече действа кризисен център по случая", съобщиха от МВнР. 

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.