Има ли изгода за България от приемането на еврото?

https://mreja.bg/novini/ima-li-izgoda-za-balgariya-ot-priemaneto-na-evroto/106195 Mreja.bg
Има ли изгода за България от приемането на еврото?


Изгодно ли е бъдещето влизане на България в еврозоната?


От месец България и Хърватия официално са в чакалнята на еврозоната. Фактът, че ни дели крачка от еврото, ни задължава да не допускаме по-високо от 15% колебание на националните си валути спрямо единната европейска валута, съобщава DW.


„Франкфуртер Алгемайне Цатунг“, че най-рано в началото на 2023 година двете страни могат да станат пълноправни членки на еврозоната.


Двете страни трябваше да покрият определени критерии, за да влязат в чакалнята. Изданието отбелязва, че пандемията може да забави влизането на България и Хърватия в еврозоната.


 „Зюддойче Цайтунг“ съобщава, че в Брюксел новината влизането на двете страни в еврозоната е приета с "потупване по рамото", позовавайки се на анализа на хайделбергския професор Фридрих Хайнеман.


Но това самодоволство е смущаващо за всекиго, който се вгледа по-внимателно.


Проф. Хайнеман допълва, че за еврото напират единствено бедните страни.


Той счита, че става въпрос най-вече за апетитите към преразпределените средства и еврото не е привлекателно за икономически здравите страни.


Според него членството в еврозоната поставя на кантар предимствата на общата валута и опасностите, но за бедните страни то определено е изгодно.


"Но Европа не бива да си прави илюзии за последствията. С всяка крачка напред към преразпределение и към общоевропейски гаранции за задълженията общата валута, а във все по-голяма степен и целият европейски интеграционен проект, губят своята притегателна сила за икономически здравите страни-членки", споделя още известният професор.


Източник: Вести.бг0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.