Икономистът Стоян Панчев накара всички да настръхнат с тази прогноза

https://mreja.bg/novini/ikonomistat-stoyan-panchev-nakara-vsichki-da-nastrahnat-s-tazi-prognoza/109117 Mreja.bg
Икономистът Стоян Панчев накара всички да настръхнат с тази прогноза


Според него инфлацията ще е много по-голям проблем от пандемията


Икономистът Стоян Панчев направи прогноза, която накара всички да настръхнат.


 


Той бе категоричен, че наложеният мораториум върху цените на тока, парното и водата за битовите потребители ще доведе до проблеми след себе си. Това стана ясно от думите му по време на участието му в предаването „Събуди се“ по Нова тв.


 


"Може да се създаде проблем с достъпа до електричество.


Когато цената при производителите расте, а в края на веригата тя не може да расте, защото имаме мораториум, тези, които са по средата – електроразпределителните дружества, страдат.


Те започват да не могат да изпълняват своята функция, а именно да доставят това електричество от производителя до крайния потребител", обясни той.


 


Стоян Панчев не изключи и ново покачване на цените на електроенергията след отпадането на мораториума от месец април.


 


"Повишението на електроенергията е световен процес, който е обусловен от редица фактори. До голяма степен България не може да му влияе... Очакванията са след завишените цени през първото тримесечие, натискът върху потребителите да се намали през лятото. Това зависи и от поведението на централните банки, има заявки за поведение в посока на намаляване. Зависи и от достъпа до енергия в Европа, защото на места има редица проблеми", коментира още икономистът.


 


В края на прогнозата си Панчев посочи, че инфлацията ще се окаже по-голям проблем от пандемията през настоящата година, пише vesti.bg.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.