Идва ли краят на гурбета?

https://mreja.bg/novini/idva-li-krayat-na-gurbeta/105485 Mreja.bg
Идва ли краят на гурбета?


Ситуацията превръща тази битка и в политическаМнозина се запитаха идва ли краят на гурбета, след като в цяла Европа сезонните работници биват посрещани с негодувание и подозрение.


 


Планинските склонове на Арагон, испански регион, граничещ с Франция, са едно кътче на Европа, където няма противоречия по отношение на мигрантите работници. Хората ги искат и овцете ги искат, пише "Гардиън". 


 


"Опитваме се да гарантираме, че тези хора могат да стигнат до тук скоро, защото времето се затопля и трябва да свалим вълната от животните или ще бъде ужасно", коментира Педро Барато, президент на най-голямата асоциация за земеделие в Испания, ASAJA.


 


Липсата на квалифицирани овцевъди е сериозна.


"Обикновено хората идват от Южна Америка - главно Уругвай и Парагвай - за да помогнат."


 


По-широкият регион се нуждае от около 30 000 работници, но само 5 500 са наети, допълва той. Барато обяснява, че членовете на неговата организация винаги са оценявали мигрантския труд.


 


"Никога не сме виждали това като проблем. Точно обратното. Много сме благодарни за това. " В други части на Европа обаче мигрантите работници във ферми се смятат за проблем и се посрещат не с благодарност, а негодувание и подозрение.


 


От Ирландия до Италия и от Германия до Румъния нараства напрежението дали такива работници трябва да преминат границите, за да събират реколтата, и ако да, колко и при какви условия. Те са необходими за бране на ягоди, портокали, пъпеши, домати и аспержи, но пандемията с коронавирус създава токсична среда.


 


Страните домакини са разкъсани между страх от загуба на реколти, страх от внос на инфекция и страх, предшестващ пандемията – този на чужденците, които работят.


 


Популистите усещат възможност, тъй като икономическата криза затвърждава политическите битки. Страхът е двупосочен. Мигрантите се страхуват от експлоатация и недостатъчни предпазни мерки срещу Covid-19, които биха могли да ги заразят и да върнат болестта у дома. Това би могло да подкопае относителния успех на Източна Европа в потискането на вируса, пише blitz.bg.

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.