Хлябът поскъпва, рекорде спад в добива на пшеница

https://mreja.bg/novini/hlyabat-poskapva-rekorde-spad-v-dobiva-na-pshenica/107313 Mreja.bg
Хлябът поскъпва, рекорде спад в добива на пшеница


От началото на тази година средната цена на хляба се вдигна до 1,10 лв.

Традиционно причината за повишението на храни от потребителската кошница се търси в увеличението на горивата. Петролът обаче поевтиня с над 33%, а бензинът и дизелът паднаха с 30-40%.


Коронавирусът, с който се търси обяснение на всяка лоша новина, също не може да бъде пряка причина, тъй като секторът не е спирал работа през цялата година, която мина под знака на пандемията.


Междувременно от Министерство на земеделието публикуват доклад, който отчита най-слабата реколта в добива на пшеница за последните 5 години. Само през миналата година спадът е с 19,1% по-нисък от средния добив за страната през предходната 2019 г. Един тон пшеница на Софийската стокова борса се продава днес на цена 380-410 лв. Преди четири месеца цената е била 320 лв. за тон, или с 90 лв по-ниска.


Слабата реколта се отразява сериозно и на износа на страната. По данни на ЕК експортът на пшеница от България през сезон 2020/2021 е спаднал три пъти. Две години по-рано България заема едно от челните места в ЕС, който е световен лидер в износа на пшеница. Тогава България заема четвъртото място след Франция, Румъния и Германия, което е донесло на страната ни приходи от 850 млн. долара. Вероятно ще се търси начин разликата от три пъти по-слабия износ да се компенсира с вдигането на цените на хляба за вътрешно потребление.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.