Хиляди развиват пост Ковид синдром!

https://mreja.bg/novini/hilyadi-razvivat-post-kovid-sindrom/108122 Mreja.bg
Хиляди развиват пост Ковид синдром!


Излекуваните от коронавирус българи са близо 400 хиляди. Според медици хиляди са страдащите от така нареченият пост COVID синдром. Статистика обаче няма. Ясен мсеханизъм за лечение - също липсва, предава БТВ.


Част от симптомите на COVID при Лора Йончева са били кашлица, умора и загуба на обонянието.


„Изчаках да мине активният период на COVID - месец, но се надявах симптомите да отшумят. Част от тях останаха“, сподели Лора Йончева.


Шест месеца по-късно усеща умора, затруднения в дишането и проблеми с обонянието.


„Имам бисквити с кокос, но не усещам. Както и гризини с риган, но и тях не ги усещам. Усещам само някои силни миризми, като евкалипт, мента“, допълни Лора.


Сред останалите пост-COVID усложнения са кашлица, мускулни и ставни болки, развиват се и психологически, неврологични и сърдечни проблеми.


„Горе долу 20-30 процента от хората, които са пролежали в болница с COVID, развиват до различна степен различни усложнения“, обясни д-р Рада Прокопова.


В практиката д-р Прокопова най-често вижда проблеми с кръвното налягане и пулса, както и различни тромбози.


„Ние като бивше коронавирусно отделение, сега Кардиология, си прибираме пациентите, които излекувахме“, казва д-р Прокопова.


От здравното министерство казаха, че вече е създадена клинична пътека за рехабилитация и физикална терапия след COVID-19. Тази пътека обаче още не е действаща, защото не е подписан анекс между Лекарския съюз и Здравната каса.

Според лекарите обаче в този си вид обаче тя не покрива всички усложнения, а НЗОК иска да се изработи цялостен алгоритъм за лечение.


Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.