Хърватският президент: Операция "Буря" спаси Босна и Херцеговина

https://mreja.bg/novini/harvatskiyat-prezident-operaciya-burya-spasi-bosna-i-hercegovina/86992 Mreja.bg
Хърватският президент: Операция "Буря" спаси Босна и Херцеговина


Операция "Буря" през 1995 г. спаси Босна и Херцеговина, заяви хърватският президент Колинда Грабар Китарович и добави, че би искала хърватските съседи "никога да не забравят кой им е подал ръка в най-тежките дни", съобщи информационният сайт Индекс.

Президентът говори снощи на тържество в министерството на отбраната по повод Деня на победата, Деня на хърватските защитници и 24-ата годишнина от военно-полицейската операция "Буря", предава БТА.

По време на тържеството бяха повишени в чин 266 членове на въоръжените сили и над 100 бяха наградени.

Колинда Грабар Китарович изтъкна, че операция "Буря" бе обрат, който означаваше идването на мира в измъчената от войната Хърватия и след нея последваха операциите в Босна и Херцеговина, където "хърватските сили с големи жертви сломиха сръбската агресия и предотвратиха нови Сребреници".

"Тъкмо "Буря" спаси Босна и Херцеговина и бих искала хърватските съседи никога да не забравят кой им е подал ръка в най-тежките дни", каза хърватският президент.

Министърът на отбраната Дамир Кръстичевич на свой ред каза, че годишнината от операция "Буря" е ден, в който се празнува най-голямата победа на хърватската армия и полиция в Отечествената война, но и ден, в който си спомняме за хърватските защитници, които за днешния мир и свобода вградиха живота си в основите на държавата".

"Буря" е операция на хърватските въоръжени сили, която бе проведена на 4-5 август 1995 г. В резултат бе ликвидирана самопровъзгласилата се Република Сръбска Краина на територията на Хърватия. По време на тази операция бяха убити до 2,5 хиляди сърби, също толкова изчезнаха безследно, а почти 250 000 напуснаха земите си и се спасиха в Сърбия. В Хърватия тази операция се смята за освобождаване от сръбската окупация и е официален празник.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.