Хан: Диалогът Белград-Прищина ще бъде подновен след изборите в Косово

https://mreja.bg/novini/han-dialogat-belgrad-prishtina-shte-bade-podnoven-sled-izborite-v-kosovo/86322 Mreja.bg
Хан: Диалогът Белград-Прищина ще бъде подновен след изборите в Косово


Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви днес на пресконференция в Белград след среща със сръбския премиер Ана Бърнабич, че очаква скоро да се произведат избори в Косово, които ще променят политическата ситуация и ще дадат възможност за подновяване на диалога Белград-Прищина през септември, предаде Танюг, цитирана от БТА.

На въпрос дали оставката на косовския премиер Рамуш Харадинай и заминаването му в Хага, където бе изслушан в Специалния съд за военни престъпления, е политическа маневра за засилване на личните му позиции, Хан отговори, че не би било добре да коментира "вътрешни събития".

Ана Бърнабич от своя страна заяви, че Белград ще се отзове на всяка покана за продължаване на диалога с Прищина.

"Надяваме се, че ще има някаква инициатива, която ще убеди Прищина да преразгледа позициите си и да се ориентира към регионално сътрудничество, а не към изолация. Най-лошото е, че тези позиции вредят не само на Сърбия, но и на хората в Косово", каза Бърнабич.

Сръбският премиер изтъкна, че тактиката на Сърбия и занапред ще бъде насочена към регионално сътрудничество, а не към прекратяване на диалога, защото това е единственият възможен път за бъдещето на региона.

Сърбия и Косово от години водят диалог за нормализиране на отношенията си с посредничеството на ЕС. Диалогът бе прекратен, след като Прищина въведе 100-процентови мита за сръбски стоки.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.