Хакерът от НАП Кристиян Бойков свързан с „Демократична България”?

https://mreja.bg/novini/hakerat-ot-nap-kristiyan-boykov-svarzan-s-demokratichna-balgariya-3/85533 Mreja.bg
Хакерът от НАП Кристиян Бойков свързан с „Демократична България”?


Хакерът, който разби системата на НАП и публикува поверителните данни от системата в интернет, може да е свързан с олигархичния съюз „Демократична България”. Кристиян Бойков, който бе обвинен, че е извършил хакерска атака срещу НАП, най-напред е публикувал информация за криптирането на дисковете на компютъра си именно под пост на кандидата за евродепутат на „Демократична Българя”–Емил Георгиев.


Младежът е криптирал хард дисковете на използвания от него компютър или компютри. При това по такъв начин, че никой да не може да стигне до информацията от тях. Така нямало опасност някой да го уличи в атаката срещу НАП или за други хакерски пробиви.


Интересното е, че най-напред тази информация се появи не другаде, а под пост във Фейсбук на Емил Георгиев–кандидат за евродепутат от „Демократична България”. От вчера той публично защитава 20–годишния Кристиян Бойков с постове в социалните мрежи, пише „Телеграф”.


Още по-интересното е, че до момента нито от МВР, нито от прокуратурата е изтичала подобна информация. В сряда от държавното обвинение съобщиха, че в един от откраднатите файлове на НАП има улика, която идентифицира компютъра, потребителското име, софтуера и датата, на която е извършена атаката.


IT специалисти обясняват по следния начин съобщението на прокуратурата:. „Файлът е отворен с програмата Либре. При самото отваряне, програмата автоматично генерира лог файл и архив, в които се записва името на компютъра, потребителското име на човека, датата и часа. Той най-вероятно  не го е видял”, разясняват ситуацията те.


В последствие става ясно, че файлът е отворен от потребител с псевдоним Крисс, а следата сочи, че това е направено преди базата данни на НАП да бъде пусната в интернет. Последвалата проверка в хакерски и геймърски форуми показва, че зад този акаунт се крие именно хакерът Кристиян Бойков.


Той се изявява активно и във форума xaker.bg, който е към фирмата, в която Бойков работи. При това атаката срещу НАП далеч не е първата. На 12 юли 2017 младежът се хвали как е проникнал в компютър на полицайка, пише още изданието.


Междувременно стана ясно, че от Софийска градска прокуратура са освободили Кристиян с мярка „подписка”. Причина е промяна в обвинителния акт срещу него. Прокуратурата повдига обвинение по чл 319 б, ал 2 от Наказателния кодекс. Установено е, че Бойков неправомерно е копирал компютърни данни от сървъра на НАП, но деянието е извършено срещу информационна система, която не е част от критичната инфраструктура. Това се уточнява в писмо от НАП, изпратено до прокуратурата.


Що се отнася до политическата връзка с хакерската атака, фактът, че постът за криптираните файлове е публикуван под съобщение на кандидата за евродепутат на „Демократична България” Емил Георгиев, предизвика някои въпроси. Георгиев, който е адвокат по професия, напоследък се изявява и като яростен защитник на Бойков и само за ден пусна половин дузина постове в мрежата, с които защитава хакера, пише „Монитор”.


 

Източник: https:www.monitor.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.