Грета Тунберг: Световните лидери трябва да покажат, че са чули климатичните активисти

https://mreja.bg/novini/greta-tunberg-svetovnite-lideri-tryabva-da-pokazhat-che-sa-chuli-klimatichnite-aktivisti/87308 Mreja.bg
Грета Тунберг: Световните лидери трябва да покажат, че са чули климатичните активисти


Световните лидери трябва да покажат, че са чули младите климатични активисти, след като една година на протести не е довела до никакъв напредък в намаляването на парниковите емисии. Това заяви днес на форум за климата в Лозана водещият активист Грета Тунберг, цитирана от Ройтерс.

На срещата на върха по въпросите на климата в Ню Йорк през септември световните лидери ще имат възможност да вземат отношение по "извънредната от екологична гледна точка ситуация", каза шведската тийнейджърка. Тя ще присъства на тези преговори, които ще бъдат под егидата на ООН, и възнамерява за целта да прекоси Атлантика по море, предаде БТА.

Около 450 активисти от 38 европейски страни доведоха днес движението си "Петъци за бъдещето" в швейцарския град Лозана и призоваха за бързи действия за намаляване на емисиите, включително на въглероден диоксид, свързани с глобалното затопляне, особено в Европа.

"За тази една година се случиха доста неща. Глобалните емисии, разбира се, не са намалели. Затова отново сме в изходна точка", каза Тунберг на пресконференция. "Ще трябва да направим много повече", добави 16-годишното момиче.

Движението трябва да продължи да бие тревога, включително в Азия, където учениците са организирали по-малко стачки, заяви Тунберг.

Във връзка с предстоящата среща на върха по въпросите на климата тя добави: "Смятам, че това е великолепна възможност световните лидери да покажат, че наистина са чули нас и науката. Сега ще трябва да го докажат".

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.