Готвят нова секира за работещите

https://mreja.bg/novini/gotvyat-nova-sekira-za-raboteshtite/107199 Mreja.bg
Готвят нова секира за работещите


Нова секира за работещите българи


Предложението на Асоциация на индустриалния капитал в България никак не се хареса на работещите българи. То е свързано с Национална карта на недекларираната заетост. От асоциацията предлагат работещите граждани да плащат по-високи осигуровки. Предложението е като мярка срещу недекларираната заетост в страната, пише БЛИЦ, позовавайки се на Труд бг.


Да се промени сега действащата схема на плащане на осигуровките у нас - 60% - за сметка на работодателя и 40% - за сметка на работника, като служителите да плащат по-високи и дори да поемат целите осигуровки.


Проф. Емилия Ченгелова, която представи изследване по темата, е категорична, че по този начин ще се намали икономическият интерес на работодателя от недекларирана заетост. Същевременно ще се увеличи интересът на работника, не само да има трудов договор, но и да бъде осигуряван върху пълната сума на брутното трудово възнаграждение.


Друга мярка е осъвременяване на трудовото законодателство, за да се изключат “вратичките”, които сега позволяват наемането на хора без договор.


Работодателите настояват и за въвеждане на системи от бонуси и стимули за коректните фирми.


Изследването на Асоциацията на индустриалния капитал в България показва, че 29% недекларираният труд в България.


В проучването са участвали 630 предприятия, в които освен работодателят, въпросник попълват и работниците.


Най-честата практика са договорите с фиктивни клаузи и в случая част от парите се изплащат на ръка.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.