Горещи новини за "Вера Су": Ето какви са резултатите от огледа

https://mreja.bg/novini/goreshti-novini-za-vera-su-eto-kakvi-sa-rezultatite-ot-ogleda/108565 Mreja.bg
Горещи новини за "Вера Су": Ето какви са резултатите от огледа


Ето какво установиха експерти след огледа на "Вера Су"


Венцислав Иванов, който е директор на "Морска администрация" съобщи какво е състоянието на кораба "Вера Су". По време на извънреден брифинг той разкри какви са резултатите от водолазния оглед на плавателния съд.


Неговият корпус е компрометиран, а машинното отделение е запълнено с вода. Липсата на добро уплътнение на вратите е причината за това. На практика при това положение корабът се смята за потънал, съобщава БЛИЦ, позовавайки се на БНТ.


Плавателният съд е в заседнало стабилно състояние и поради това не е възможно да се пречупи. Невъзможно е и да потъне повече, тъй като изцяло легнал на дъното.


Водолазите не са имали възможност да стигнат до необходимите документи. Но при първа възможност ще го направят и  съответните документи ще бъдат представени на прокуратурата.


Предстои оглед на видеоматериалите и снимките, направени от водолазите. Но това ще се случи утре.


Очакванията са собственикът на кораба или да го изостави, или да започне дейност по извличането му.


Една от опциите е да се отворят люковите закрития и товарът да бъде разтоварен, но на практика това е много сложна процедура.


Капитанът споделя, че комуникацията със собственика е сложна, а и "Морска администрация" не може да покрие сама правната част по казуса.


Предстои изследването на проби както от водата, така и от товара заради съмненията за замърсяване от азотния тор.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.