Горещи новини за Васил Божков (Вижте на какво се натъкнаха разследващите)

https://mreja.bg/novini/goreshti-novini-za-vasil-bozhkov-vizhte-na-kakvo-se-nataknaha-razsledvashtite/105655 Mreja.bg
Горещи новини за Васил Божков (Вижте на какво се натъкнаха разследващите)


Последни новини за Васил Божков и неговата колекция от артефакти


Обискът в "НОВЕ ИНТЕРНАЛ" продължава. Това стана ясно от изявление на прокуратурата за Васил Божков и колекцията му от артефакти.


От обвинението обявиха, че продължава акцията в сградата, намираща се на ул. “Московска“ № 43 в  столицата. Акцията започна на 30.01.2020 г. с разрешение на Специализирания наказателен съд и към днешна дата все още не е приключила.


На посочения адрес се намира и музей „Васил Божков“ към фондация „Тракия“.


Сутерен, три етажа и подпокривно пространство - това са отделните части на претърсваната сграда. Достъпът до разследващите до нея се осъществява от подчинени на хазартния бос.


В присъствието на поемни лица, на управителя на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД, упълномощени юристи от фондация „Тракия“, експерти от НИМ  и Националната художествена галерия, както и представители на Министерството на културата и на служители на фондация „Тракия" са направени снимки на иззетите артефакти.


По последни данни са иззети 3385 предмета. Всички те притежават признаци на движими културни ценности. Но само 212 от тях са с регистрация, направена от Васил Божков.


Установено е, че повечето от предметите се съхраняват в нарушение на правила и стандарти. Замърсявания от земна маса са открити по повърхността на някои от тях. Те вероятно са добити от иманяри. Това става ясно от надписите върху опаковките им.


Според разследващите до края на акцията ще бъдат открити общо 10 000 предмета, пише БЛИЦ.



0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.