Голям риск от страна на Ангела Меркел!

https://mreja.bg/novini/golyam-risk-ot-strana-na-angela-merkel/105579 Mreja.bg
Голям риск от страна на Ангела Меркел!


Ангела Меркел пое сериозен политически риск в страната си, приемайки за всеобща изненада преди седмица идеята, която дотогава беше табу, за общ дълг в Европа за съживяване на икономиката след кризата с коронавируса, коментира АФП.


Като признак за тектоничните промени в мисленето на хората в резултат от пандемията, германският канцлер изглежда е на път, поне в страната си, да спечели залога. Нейната консервативна партия я подкрепя, а мнозинството германци одобряват инициативата, подета заедно с френския президент Еманюел Макрон и която само допреди няколко години би била немислима.

Дори предложението на Париж и Берлин да не бъде доведено до успешен край поради съпротивата на няколко европейски страни, начело с Австрия и Нидерландия, границите на дебатите в Германия около европейската финансова солидарност бяха оттласнати.


"Изобщо не се съмнявам, че в парламента има широка подкрепа за това предложение" в Германия, заяви в интервю за АФП председателят на долната камара на германския парламент Волфганг Шойбле, влиятелна политическа фигура в християндемократическата съюз (ХДС) на канцлера Меркел.


"Важно" предложениеГласът на Волфганг Шойбле се чува в Германия. Убеден проевропеец от десетилетия, бившият германски финансов министър е въплъщение в страната си също на бюджетната дисциплина и дори праволинейност.


Докато беше във финансовото министерство, в разгара на кризата в еврозоната, Шойбле си навлече критиките на множество страни заради силните си резерви към спасяването на Гърция от банкрут. Освен това той никога не е бил смятан за особен привърженик на общите дългове.


Днес, пред кризата с новия коронавирус, той приветства идеята като "необходимо и важно предложение в периода, който преживяваме. То изхожда от принципа, че Европа трябва да използва тази криза, за да укрепне", каза Шойбле, който във вторник подписа обща декларация в тази насока с френския си колега Ришар Феран.


В понеделник цялото ръководство на ХДС подкрепи френско-германската идея, която предвижда Европейският съюз да вземе заем от 500 милиарда евро, за да ги предостави под формата на субсидии на най-засегнатите от последиците от епидемията страни като Италия и Испания, без да е необходимо те да ги възстановят самостоятелно.


"Германия ще е добре само ако Европа е добре", е заявила категорично по този повод канцлерът, както свидетелства участник в закритото заседание.


Германското председателство на ЕСВ редовете на консервативното движение не цари единодушие. Най-дясното му крило, наречено "Съюз на ценностите", изрази бурно несъгласието си. Един от водачите му, Александер Мич, разкритикува пред АФП предложението като още една стъпка към създаването на дългов (европейски) съюз и централизирана държава и призова германските парламентаристи да му се противопоставят.

Критиките, отправени също от крайната десница и малката либерална Свободна демократическа партия (СДП) в Германия, все пак остават малцинство.


Около 51 процента от германците одобряват плана на канцлера и френския президент за подем, при все че те сами ще финансират цели 27 процента от него, показва допитване на института "Сивей" за седмичника "Шпигел". Против плана, за сметка на това, са около 34 процента от запитаните.


Какво се случи? Ползвайки се със силна популярност заради действията си за справяне с пандемията в страната, Ангела Меркел, която от политическа гледна точка вече няма кой знае какво да губи, при положение, че в края на 2021 г. нейната политическа кариера приключва, заложи целия си авторитет.


"Меркел бе благоразумна да препотвърди европейския ангажимент на Германия след доста болезнените критики на Италия или Испания за липсата на европейска солидарност в пика на пандемията от COVID-19", смята човек от обкръжението на Еманюел Макрон.


"Меркел има предвид също, че от юни Германия поема ротационното председателство на ЕС и иска да остави следа", допълва той.

Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.