„ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ” СВАЛИ МАЛКО ОТ ЦЕНАТА НА НОВИЯ СПОРТЕН КОМПЛЕКС

https://mreja.bg/novini/glavbolgarstroy-svali-malko-ot-cenata-na-noviya-sporten-kompleks/55939 Mreja.bg
„ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ” СВАЛИ МАЛКО ОТ ЦЕНАТА НА НОВИЯ СПОРТЕН КОМПЛЕКС

Строителната фирма "Главболгарстрой" (ГБС), която спечели конкурса за изграждането на нова спортна зала в столицата, се е съгласила да я построи за 90 млн. лв., което е със 17 млн. по-малко от 107 млн. лв., за  колкото се бе договорила с  предишния премиер Сергей Станишев. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов, министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и шефа на ГБС Симеон Пешов, на която беше подписан анекс към договора за предоговаряне на цената.

Конкурсът за проектиране и изграждане на новата многофункционална спортна зала в София, която ще е част от комплекса


„Червено знаме" на Четвърти километър, бе спечелен от „Главболгарстрой" АД тази година.


В проекта е включена и малка тренировъчна зала за 580 зрители. Преди изборите Сергей Станишев като премиер направи първа копка на комплекса.

След парламентарните избори кабинетът на Бойко Борисов е поискал да се направи оптимизация на разходите, да се използват икономични строителни материали и да се прецени колко може да се спести от цената. При преразглеждане на документацията строителят се съгласил 90 млн. лв. да му бъдат изплатени на равни вноски през 2010 г. и 2011 г. От своя страна премиерът Бойко Борисов съобщи, че първото плащане на изпълнителя ще бъде през м. април 2010 г. По думите му, предишното правителство е избързало с първата копка, тъй като в бюджета за 2009 г. не са били предвидени средства за строеж на залата , затова ГБС ще вложи собствени 10 млн. лева до април догодина, за да може сградата да се завърши до 1 август 2011 г., каквото е обещанието и на строителя, и на възложителя.

 „ „Главболгарстрой” ще работи на нулева печалба. Това е една от антикризисните мерки, които правителството предприема”, каза премиерът Борисов. От своя страна Пешов също потвърди, че печалбата на фирмата му щяла да е нулева, но изпълнението на проекта щяло да му позволи да запази работните места на близо 4000 строителите, което било по-важно в условията на криза.

„Спортната зала ще бъде с 16 500 места. В нея ще могат да се провеждат концерти, първенства и турнири, на които столицата ни е домакин. Съоръжението ще бъде готово на 1 август 2011 г.”, обяви президентът на „Главболгарстрой” Симеон Пешов. Той го определи като


„уникално, второ по големина след НДК”.


„В днешното състояние на спорта, за да бъдем модерни, трябва да имаме една такава зала. Дано в бъдеще да провеждаме големи първенства, на които София да е домакин. Залата ще бъде изградена за 2 години. Дано да стане качествена постройка и да отговаря на европейските стандарти, а това ще бъде съгласуване със спортните федерации”, пък коментира спортният министър Свилен Нейков.

Мегаломанският проект е поредната щедра поръчка в портфолиото на строителната компания.  Проектът на ГБС, изработен от арх. Жеко Тилев, предвижда изграждането на спортната зала за състезания по волейбол, баскетбол, хандбал, художествена гимнастика,бокс,борба, тежка атлетика, спортна гимнастика, за провеждане на концерти и изложби плюс три тенис корта. Основният капацитет на залата е 12 395 места, но тя ще може да побере и 16 000 зрители при провеждане на неспортни мероприятия.

„Главболгарстрой" беше замесена в скандал миналата седмица, когато стана ясно, че бившият регионален министър Асен Гагаузов й е възложил ремонт на сградата на министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за цена от близо 2000 евро на квадрат.

След време и изграждането на спортната зала в София може да се окаже твърде скъпо, въпреки че министърът на спорта Свилен Нейков обяви, че цената е с включено оборудване за различните видове спорт, за които ще се използва залата. Опит да разсее съмненията направи и самият премиер Бойко Борисов.

„Прегледахме стойността на залата сметка по сметка. Както в Европа километър метро струва 80-100 млн. евро, а аз го строя за 32-45 милиона евро, значи и залата може да струва по-малко. Когато г-н Пешов работи с мен, постигаме цени с 15-20 милиона по-ниски", обяви Борисов.


„Има едно неписано правило в Европа, че за 1000 места се пада около 1 милион евро цена. Сумата даже може да стигне до 2 млн. евро.”, защити цената Бойко Борисов. Простата сметка показва, че за капацитет от 16 500 души цената трябва да е 33 млн. евро или 65 млн. лв., а не както беше ревизирана на 90 млн. евро..


Запознати с практиката на държавната администрация обаче предупреждават, че „Главболгарстрой” може да си вземе и догорените преди това 107 млн. лв. с подписването на различни анекси по време на строежа.  Другата възможност фирмата да бъде компенсирана е да получи апетитни поръчки в София, а защо не и при обещаното от кабинета доизграждане на магистрала „Тракия”.

Не случайно президентът на „Главболгарстрой” Симеон Пешов заяви, че „ще спечели и от рекламата, която ще си направи с изпълнението на престижния проект”.


Източник: bulgaria-news.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.