Гешев се сдоби със страница с 67 хил. последователи – „Провинция срещу София – Давайтееееее“

https://mreja.bg/novini/geshev-se-sdobi-sas-stranica-s-67-hil-posledovateli-provinciya-sreshtu-sofiya-davayteeeeee-6/112801 Mreja.bg
Гешев се сдоби със страница с 67 хил. последователи – „Провинция срещу София – Давайтееееее“

„Справедливост за България“, новосформираното движение на Иван Гешев, вече може да се похвали със страница във Фейсбук и десетки хиляди последователи. Това забелязаха случайно потребители на социалните мрежа.

 

В нея обаче не се споменава нищо нито за политика, нито за бившия главен прокурор. Вместо това се набират последователи със снимки на църкви и красиви природни забележителности от България.

 

По-внимателно вглеждане в детайлите за страницата показва, че тя не е толкова нова, колкото би следвала, и всъщност е създадена преди почти 14 години с името „Провинция срещу София - да видим дали сме повече! Давайтееееее“.

 

На 7 октомври 2022 година името е променено и става „Братя българи“, а на 30 юни, малко преди обявяване на движението на Иван Гешев, става „Справедливост за България“.

И към днешна дата описанието на страницата гласи, че е „за родолюбци и съмишленици“ и е „Just for fun“ (просто за забавление).

 

Изкупуването на страници с последователи в мрежата и използването им с пропагандни цели впоследствие не е рядка практика във Фейсбук. Не е обаче и препоръчителна, тъй като политиката на социалната мрежа позволява проследяване на редакциите през годините и така често се стига да конфузни примери.

Източник: tribune.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.