Ген. Мутафчийски с важно съобщение за Великден

https://mreja.bg/novini/gen-mutafchiyski-s-vazhno-saobshtenie-za-velikden/105230 Mreja.bg
Ген. Мутафчийски с важно съобщение за Великден


Ген. Венцислав Мутафчийски направи важно изявление за ситуацията около Великден. Той разкри на извънредно заседание как ще функционират църквите у нас по време на един от най-светлите християнски празници.


Шефът на ВМА заяви, че тази година по Великден служби в храмовете няма да има. Заради ситуацията с коронавируса, църквата ще промени традиционните си практики по време на литургиите на Цветница и Великден. Службите ще бъдат изнесени на открито, заяви ген. Мутафчийски.


Той допълни, че свещениците ще призоват миряните да бъдат по-сдържани при посещенията на храмовете, както и да спазват разпорежданията за ограничаване разпространението на заразата.


Ген. Мутафчийски заяви, че това е един добър компромис от страна на Българската патриаршия, който трябва да приемем с благодарност.


Той допълни, че контролът извън църквите по спазването на дистанцията и другите ограничения, ще бъде поет от полицията.


"Вярваме, че огромна част от българите ще почувстват със сърцето си това, което се случва в храма, въпреки, че няма да са в него. Светият синод ще излезе със специално съобщение по въпроса", каза още Мутафчийски. От думите му стана ясно, че ще има промяна в начина на провеждане на ритуалите и по-специално с даването на причастие. По време на този ритуал свещениците ще бъдат защитени с предпазни маски и ръкавици, пише БЛИЦ. 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.