Ген. Мутафчийски изпрати извънредно писмо до Радев, Борисов и Караянчева заради коронавируса

https://mreja.bg/novini/gen-mutafchiyski-izprati-izvanredno-pismo-do-radev-borisov-i-karayancheva-zaradi-koronavirusa/105116 Mreja.bg
Ген. Мутафчийски изпрати извънредно писмо до Радев, Борисов и Караянчева заради коронавируса


От Националния оперативен щаб посочват, че обстановката се усложнява


Генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, който е началник на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб, изпрати извънредно писмо до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание – Цвета Караянчева.


 


Заради коронавируса Националният оперативен щаб препоръчва да бъдат отменени всички тържествени мероприятия на връх Шипка по случай Националния празник на България – 3 март.

"Решението на Щаба е съобразено със становищата на привлечени към него експерти от областта на епидемиологията, инфекциозните болести, вирусологията и превантивната медицина.

Причина за препоръката, адресирана с официално писмо на председателя на оперативния щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски до Радев, Борисов, Караянчева и областния управител на Стара Загора и кмета на община Казанлък е, че струпването на големи групи хора на едно място е предпоставки за епидемиологични рискове", заявяват от щаба.

Въпреки че в страната ни няма регистриран случай на коронавирус до момента, в последните дни се наблюдава грипна вълна от вирус тип „Б” в областите Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София-област и други.Общопрактикуващите лекари и училищните ръководства съобщават за увеличена заболеваемост от респираторни инфекции и грип, във връзка с което на места предстои обявяване на грипна епидемия, а за учениците – и на грипна ваканция.

Справката на епидемичната ситуация показва, че обстановката в страната се усложнява и от активирането на други инфекциозни заболявания", казват от Националния оперативен щаб.


 

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.