Гърция отвърна на Турция: Готови сме за война!

https://mreja.bg/novini/garciya-otvarna-na-turciya-gotovi-sme-za-voyna/105656 Mreja.bg
Гърция отвърна на Турция: Готови сме за война!


Гръцкият министър на националната отбрана Никос Панайотопулос отвърна на провокациите от страна на Турция


Гръцкият министър на националната отбрана Никос Панайотопулос заяви категорично, че страната му е готова на всичко за да защити суверенните си права, включително и да започне военни действия.


В изказването си той заяви, че поведението на Турция в последно време е доста агресивно. Според него единственият начин Гърция да се справи с тази провокация, която клони към агресия, е да използва всичките си дипломатически оръжия. И от друга страна да употреби военна сила за потушаване на конфликта.


В интервю за телевизия "Стар"Никос Панайотопулос заяви, че Гърция е готова за военни действия, пише БЛИЦ, позовавайки се на БГНЕС.


Той добави, че не искат точно това да се случи, но желаят да стане ясно, че ще направят всичко за максимална защита на суверенните права на страната.


Преди дни турският правителствен вестник публикува заявление за лиценз за изследване и добив на въглеводороди в район, който се намира в близост до гръцките острови.


В началото на седмицата гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви, че Турция се опитва да присвои суверенните права на друга държава. Той определи действията й като провокация, защото в случая става въпрос за гръцкия континентален шелф. 


Още в сряда Кириакос Мицотакис изпрати писмо до ръководството на Европейския съюз заради "турските провокации".


В него Гърция обяви позицията си, че при евентуална ескалация от страна на Турция ще настъпи европейско-турска криза, а не гръцко-турска, пише БЛИЦ. 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.