Финансисти: Очаква се невиждан срив на долара

https://mreja.bg/novini/finansisti-ochakva-se-nevizhdan-sriv-na-dolara/105865 Mreja.bg
Финансисти: Очаква се невиждан срив на долара


Финансисти алармират, че се задава невиждан срив на долара


Бъдещето на долара никак не е опитимистично. Според анализ на Дойче Банк през 2021 година зелената валута може да се обезцени с една трета.


Не е изключено търсенето му като резервна валута да спадне рязко поради очакваната втора вълна на пандемията от коронавирус през есента.


От Дойче Банк предупреждават, че натиск върху зелената валута оказва не само огромният фискален дефицит, но и държавният дълг и политика на Федералния резерв.


В развитите страни, където пикът на пандемията е отминал, инвеститорите отново проявяват интерес към валутните пазари.


Експертите са на мнение, че доларът е силно надценен и това неизбежно води до последващо отслабване.


Анализатори от Дойче Банк, цитирани от Блиц и  Pogled.info коментират, че при втората вълна на коронавируса, търсенето на долара ще спадне значително.


 Самир Гоел, който е главен стратег в финансовата институция на азиатския пазар, е категоричен, че ако инвеститорите обърнат гръб на долара, той ще бележи по-висок спад дори от китайската валута.


Той предупреждава, че евентуалното обезценяване на долара ще доведе до рязко намаляване на спестяванията на домакинствата и увеличаване на публичния дълг. Всичко това ще се случи на фона на успешното възстановяване от основните търговски партньорства в САЩ.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.