Финансистът Емил Хърсев алармира за голям риск за България

https://mreja.bg/novini/finansistat-emil-harsev-alarmira-za-golyam-risk-za-balgariya/106375 Mreja.bg
Финансистът Емил Хърсев алармира за голям риск за България


Той е категоричен, че е добре да присъстваме в емисионния календар на света


Финансистът Емил Хърсев алармира за голям риск за България и подчерта, че сме на прага на една несигурност.


 


Правителството взе външен дълг за 5 млрд. лв. Те са с матуритет 10 и 30-години.


"Не е ясно за какво ще се използва, защото има излишък, тоест тези плащания, които са бюджетирани вече – има източник, от който биха могли да бъдат извършени. Но така или иначе ние имаме нужда от финансов резерв. 


 


Съществува риск да се наложи да се обявят допълнителни средства от хазната за подкрепа на фирмите, които могат да пострадат от една втора вълна на пандемията. Най-важното – това са средства, които бяха планирани със Закона на държавния бюджет", каза финансистът Емил Хърсев за "Денят ON AIR". Според него сега е точният момент за това.


 


"Тези емисии се подготвят от инвестиционни посредници, водещи банки и техните специалисти в областта на инвестиционното посредничество. Това са едни от най-добрите специалисти на света. Това не са български мислители.  Българското Министерство на финансите е ползвало услугите на сериозни финансови институции. Това са лидери на световните финансови пазари", допълни Хърсев пред Bulgaria ON AIR.


 


Той смята, че след месец-два е възможно да има още по-добри условия на финансовия пазар. "В момента има глад за финансови инструменти, които макар и минимални, са с положителна доходност. В България имаме навик за всяка емисия на държавен дълг да изригваме по три пъти, по три пъти да псуваме Министерството на финансите", каза още финансистът.


 


Емил Хърсев подчерта, че сме на прага на една несигурност, но е добре да присъстваме в емисионния календар на света.

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.