Филип Димитров: Участвах в революция, която свали един престъпен режим!

https://mreja.bg/novini/filip-dimitrov-uchastvah-v-revolyuciya-koyato-svali-edin-prestapen-rezhim/106343 Mreja.bg
Филип Димитров: Участвах в революция, която свали един престъпен режим!


Демокрацията дава възможност на гражданите да изразяват своята воля, чрез избори. Те имат право да търсят решение. Народът може да изрази своята воля само на избори или чрез референдум. Претенцията, че народът може да бъде дефиниран от всеки, е некоректна. Това заяви бившият министър-председател и конституционен съдия Филип Димитров в предаването „Неделята“ на Нова телевизия.


„Аз съм имал честта да участвам в революция, когато народът свали един престъпен режим от власт. Много пъти, обаче когато сме мислили, че предлагаме нещо добро на народа, той го е отхвърлял“, припомни той.


„Проектът за нова конституция, полежи от разглеждане от Велико Народно събрание. То е ограничено в тематиката. Ако в един проект пише, че депутатите трябва да бъдат решени, Велико Народно събрание може да реши те да бъдат 300. Това е само иницииране и изразяване на мнение. За мен не е продуктивно да се обсъждат отделните детайли на законопроекта. Същественото е поставянето на този въпрос“, обясни Димитров.


Логиката на дългите мандати е да не може конюнктурата да им влияе, заяви той по повод предложението да се намали мандатът на главния прокурор.


„Революцията означава да бъде сменена из основа формата на управление. Когато чуя за въстание аз се сещам за хора, които тръгват със сопи и саби да сменят властта. За мирно въстание аз не съм чувал“, посочи Филип Димитров.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.