Евтаназирани са свиня и десет прасенца, с африканска чума в Търговищко

https://mreja.bg/novini/evtanazirani-sa-svinya-i-deset-prasenca-s-afrikanska-chuma-v-targovishtko/85424 Mreja.bg
Евтаназирани са свиня и десет прасенца, с африканска чума в Търговищко


В три километровата зона, която обхваща първия епицентъра на заболяването, продължават проверките за прасета, за да се евтаназират. В 10-километровата зона се вземат кръвни проби. Ангажиментът на кметовете по общини е до утре на обяд да дадат пълна информация за всички налични домашни прасета, отглеждани в стопанство тип "заден двор" по населените места в областта. На хората е препоръчано и на много места те вече го правят да изколят животните. Като месото задължително да премине през термична обработка, призова Стайков.

В област Търговище се извършват пълен контрол и проверка на превозните средства за търговия с прасета, придвижване на месо и местни продукти, с цел ограничаване на разпространението на болестта, предава БТА.

На заседанието на епизоотичната комисия днес са участвали и представители на големите свине комплекси, които се намират основна в Търговищка, Поповска и Опаченска община. Предприети са съвместни мерки за превенция. Собственик на голяма свинеферма е предложил да компенсира частните стопани от населеното място по едно прасе по Коледа, ако заколят животните си. Идеята е да се ограничи разпространението на болестта.

Според областния управител важен елемент от кампанията за намаляване на разпространението на болестта е намаляването на популацията на дивите прасета. Ловните дружинки са задължени в всеки понеделник да подават информация за убитите и загробени прасета, както и за броя на живите. За да се спази заповедта в района на огнището на чума да бъдат 0,3 броя на квадратен километър, а там където няма - чума - 0,5 на кв.км.

Издадена е заповед, с която е разпоредено почистването и дезинфикцирането на всички места и терени, на които има струпване на хора.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.